Afrikkalainen sikarutto palasi Amerikkaan 40 vuoden jälkeen, uusia sikalatapauksia myös Euroopassa

6. elokuuta 2021

Karibialla, Dominikaanisessa tasavallassa heinäkuun lopulla ilmenneet afrikkalaisen sikaruton tautitapaukset uhkaavat levitä laajemmalle. Kyseessä on ensimmäisen kerta 40 vuoteen, kun sioille kohtalokasta verenvuotokuumetautia löydetään Amerikasta. Maailman eläintautijärjestö OIE on kehottanut kiristämään toimia afrikkalaisen sikaruton (ASF) leviämisen hillitsemiseksi alueella.

Hispaniolan saaren itäosassa sijaitsevassa Dominikaanisessa tasavallassa todettiin heinäkuun lopulla afrikkalaista sikaruttoa kahdelta sikatilalta etäällä toisistaan olevista maakunnista. Tiedon vahvisti Yhdysvaltain maatalousministeriö (USDA), jonka hallinnonalan laboratoriossa näytteet olivat tutkittavana. Sittemmin saarivaltion viranomaiset ovat kertoneet, että ASF:ää on löytynyt jo 11:sta maan 32 maakunnasta, armeija on kutsuttu hätiin ja maa varautuu lopettamaan kymmeniätuhansia sikoja taudin leviämisen estämiseksi. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mistä tartunta on lähtöisin. Taudin pelätään leviävän paitsi Hispaniolan saaren länsiosan Haitiin, yhteen maailman köyhimmistä maista, mutta myös mantereelle. Tilannetta seurataan huolestuneena etenkin Yhdysvalloissa, jossa tautilöydöksen katsotaan lisäävän riskiä ASF:n leviämisestä maahan. Yhdysvaltojen lisäksi muun muassa Meksiko on kiristänyt rajavalvontaa lentokentillään kiellettyjen sikaelintarvikkeiden tuliaistuonnin estämiseksi Dominikaanisesta tasavallasta. Sianlihan tuonti saarivaltiosta on jo ennestään ollut kiellettyä maassa aiemmin todetun klassisen sikaruton vuoksi.

Edellinen, 1970-luvun lopulla ilmennyt ASF-epidemia johti OIE:lle annetun raportin mukaan Dominikaanisessa tasavallassa yhteensä 1,4 miljoonan sian lopettamiseen, ennen kuin tauti saatiin hävitettyä. Nyt viranomaiset arvioivat hävitystoimien aiheuttavan noin 180 miljoonan dollarin menetykset.

Saksassa ASF levisi tuotantosikaloihin

ASF-viruksen aiheuttama sikojen verenvuotokuumetauti leviää tehokkaasti maasta toiseen sikojen ja villisikojen sekä ihmisten levittämänä. Epäsuorasti ASF-virus leviää muun muassa tartunnan saaneen eläimen lihan, lihatuotteiden, sivutuotteiden ja käsittelemättömien metsästysvälineiden sekä ruokajätteen mukana.

Alun perin Afrikasta lähtöisin oleva tauti on viime vuosina levinnyt huolestuttavan nopeasti Euroopassa ja Aasiassa. Viimeksi heinäkuussa taudin uutisoitiin päässeen ensimäistä kertaa Saksassa tuotantosikaloihin, kun ASF:ää löytyi kolmesta sikalasta Brandenburgin osavaltiosta läheltä Puolan rajaa. Virusta on esiintynyt alueella runsaasti villisioissa. Aiemmin heinäkuussa tautia todettiin myös Virossa tuotantosikalasta läheltä Tallinnaa sekä seitsemästä tuotantosikalasta Puolassa.

Afrikkalaista sikaruttoa on todettu yli kymmenessä EU-maassa sekä EU:n itärajan takana muun muassa Venäjällä, Valko-Venäjällä ja Ukrainassa. Aasiassa tauti on riehunut etenkin Kiinassa, jossa vuonna 2018 käynnistynyt epidemia johti miljoonien sikojen kuolemaan ja lopettamiseen taudin leviämisen estämiseksi.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa, mutta uhka taudin leviämisestä Suomeen on lisääntynyt samalla, kun uusia taudinpurkauksia ilmenee lähialueillamme. Taudin leviäminen Suomeen aiheuttaisi suuria taloudellisia tappioita sikatiloille ja koko lihateollisuudelle eläinten hävittämisen, tilojen saneerauksen sekä kansainvälisen kaupan pysähtymisen vuoksi.

Afrikkalainen sikarutto ei tartu ihmiseen, mutta on sioille tappava. ASF-virukseen ei ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoja.

Lue lisää:

Afrikkalainen sikarutto (ASF)
Virossa tuore ASF-virustapaus
OIE: Urgent action needed now to curb the spread of African swine fever