Lintuinfluenssa lintujen pitopaikassa

Lintujen pitopaikassa todetun korkeapatogeenisen lintuinfluenssan vuoksi perustetut rajoitusvyöhykkeet

Tällä hetkellä ei ole voimassa olevia rajoitusvyöhykkeitä

Ruokavirasto perustaa korkeapatogeenisen lintuinfluenssatartunnan saaneen pitopaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, joka on jaettu kahteen osaan. Rajoitusvyöhykkeen sisemmät osat ovat suojavyöhykettä, jonka raja sijaitsee vähintään 3 km etäisyydellä pitopaikasta, jossa tartunta on havaittu. Rajoitusvyöhykkeen ulompi osa on valvontavyöhyke, ja sen raja sijaitsee vähintään 10 km etäisyydellä tartuntapitopaikasta siten, että suojavyöhyke kuuluu valvontavyöhykkeeseen.

Kun rajoitusvyöhyke perustetaan, ottaa viranomainen yhteyttä mahdollisimman pian kaikkiin vyöhykkeellä sijaitseviin lintujen pitopaikkoihin, jotka on ilmoitettu eläintenpitäjärekisteriin. Lisäksi yhteyttä otetaan vyöhykkeellä sijaitseviin teurastamoihin, munapakkaamoihin, hautomoihin, hyväksyttyihin siipikarjan lihaa käsitteleviin elintarvikehuoneistoihin ja muihin toimijoihin, joita kiellot ja rajoitukset voivat koskea.  

Ilmoita lintuinfluenssaepäilystä viipymättä kunnaneläinlääkärille

Siipikarjan ja harrastelintujen omistajan tulee ilmoittaa heti kunnan- tai läänineläinlääkärille, jos hän havaitsee linnuissaan lintuinfluenssaan viittaavia sairauden oireita. Lintuinfluenssan esiintymiseen linnuissa voivat viitata sairauden oireiden kuten apaattisuuden ja ruokahaluttomuuden lisäksi seuraavat muutokset:

  • rehun ja veden kulutuksen pieneneminen
  • munantuotannon pieneneminen, tai
  • lisääntynyt kuolleisuus

Ilmoituksen saatuaan virkaeläinlääkäri arvioi tilanteen ja ottaa linnuista tarvittavat näytteet ja lähettää ne tutkittaviksi Ruokavirastoon lintuinfluenssan varalta.

Huomioi myös siipikarjan ulkonapitokiellon ajankohta

Lintuinfluenssaviruksen leviämisen estämiseksi siipikarja ja muut linnut on suojattava kontakteilta luonnonvaraisiin lintuihin 8.2.–31.5. välisenä aikana koko Suomen alueella. Linnut tulee pitää joko sisätiloissa tai niiden ulkoilualue tulee kauttaaltaan aidata ja kattaa esimerkiksi riittävän tiheällä verkolla. Lisätietoa siipikarjan ulkonapitokiellosta sivuiltamme.

Suojavyöhyke – toimenpiteet ja rajoitukset

Virkaeläinlääkäri käy kaikissa suojavyöhykkeellä olevissa lintujen pitopaikoissa. Käynnin yhteydessä tarkastetaan linnut ja niitä koskeva kirjanpito sekä otetaan tarvittaessa näytteitä korkeapatogeenisen lintuinfluenssan varalta. Samalla varmistetaan, että pitopaikassa noudatetaan vyöhykettä koskevia tautisuojaustoimia, määräyksiä ja kieltoja.

Suojavyöhykkeellä toteutettavat tautisuojaustoimenpiteet

Lintujen pitopaikasta vastaava toimija vastaa alla mainittujen toimenpiteiden toteuttamisesta

  • Linnut on pidettävä erillään muista eläimistä mukaan lukien luonnonvaraiset eläimet.
  • Lintujen terveydentilaa on seurattava ja havaituista muutoksista, kuten sairastavuuden tai kuolleisuuden kasvusta tai munantuotannon merkittävästä vähentymisestä, on välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille tai aluehallintoviraston läänineläinlääkärille.
  • Pitopaikassa ja sen ympäristössä tulee toteuttaa jyrsijöiden ja muiden haittaeläinten torjuntaa.
  • Pitopaikan sisäänkäynnin ja uloskäynnin yhteyteen on järjestettävä mahdollisuus jalkineiden desinfiointiin desinfektioaltaassa sekä käsien pesuun ja desinfiointiin.
  • Lintujen pitopaikassa käyvien henkilöiden tulee pukeutua vain kyseisessä pitopaikassa käytettäviin suojavaatteisiin, vaihtaa jalkineet eläinsuojan sisään- ja uloskäynnin yhteydessä niin, että eläinsuojassa käytettävien jalkineiden ja eläinsuojan ulkopuolella käytettävien jalkineiden jalanjäljet eivät kohtaa, sekä heidän on pestävä ja desinfioitava kädet eläinsuojaan tullessa ja sieltä poistuttaessa.
  • Pitopaikassa käyvien henkilöiden ajoneuvot tulee pestä ja desinfioida tarpeellisilta osin pitopaikasta poistuttaessa, jos ajoneuvot ovat voineet saastua käynnin yhteydessä.
  • Pitopaikassa käyvistä ihmisistä on pidettävä kirjaa, kirjaukset on pidettävä ajan tasalla taudin seurannan ja torjunnan helpottamiseksi, ja kirjaukset on pyydettäessä näytettävä tai lähetettävä eläinterveysviranomaiselle. Aluehallintovirasto voi myöntää poikkeuksen kirjanpidon pitämisestä, jos pitopaikka on hyväksytty eläintarha tai koe-eläinlaitos.
  • Lintuja pitävissä pitopaikoissa ei saa kerätä ilman aluehallintoviraston lupaa näytteitä muuta tarkoitusta varten kuin korkeapatogeenisen lintuinfluensan esiintymisen vahvistamiseksi tai poissulkemiseksi.

Suojavyöhykkeellä noudatettavat siirtokiellot

  • Pitopaikoissa pidettävien lintujen, kulutukseen tarkoitettujen munien ja siitosmunien siirrot vyöhykkeellä sijaitseviin pitopaikkoihin tai pois pitopaikoista on kielletty.
  • Lintujen lannan, mukaan lukien kuivikkeet ja käytetyt pehkut, siirrot pois pitopaikoista on kielletty.
  • Linnuista saatavien sivutuotteiden kuten höyhenten sekä hävitettäväksi tarkoitettujen munien tai siitosmunien siirrot lintujen pitopaikoista ja laitoksista on kielletty. Lintujen ruhoja ja ruhojen osia saadaan kuitenkin siirtää käsiteltäväksi tai hävitettäväksi sivutuoteasetuksen mukaisesti näihin tarkoituksiin hyväksytyssä laitoksessa Suomessa. Lähetysten mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava viittaus vyöhykkeen perustamista koskevaan päätökseen.
  • Kulutukseen tarkoitettuja munia ei saa siirtää Suomen rajojen ulkopuolelle. Lähetysten mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava viittaus vyöhykkeen perustamista koskevaan päätökseen.
  • Pitopaikassa pidettävien lintujen ja luonnonvaraisista linnuista peräisin olevan tuoreen lihan ja muiden elintarvikkeeksi tarkoitettuja lintujen osien siirrot pois vyöhykkeellä sijaitsevasta pitopaikasta, teurastamosta tai riistan käsittelylaitoksesta on kielletty.
  • Lintujen tuoreesta lihasta saatujen raakalihavalmisteiden ja lihavalmisteiden siirrot pois vyöhykkeellä sijaitsevasta hyväksytystä elintarvikehuoneistosta on kielletty.

Tuotteet ja siirrot, joita siirtokiellot eivät koske

  • Lintujen ja niistä saatavien tuotteiden kuljetukset rajoitusvyöhykkeen kautta ilman pysähtymistä tai lastin purkamista. Kuljetuksen on tällöin tapahduttava ensisijaisesti pääteillä tai tärkeimmillä rautatielinjoilla, ja kuljetuksissa on vältettävä lintuja pitävien pitopaikkojen lähialueita.
  • Kuolleiden luonnonvaraisten ja pidettävien lintujen ruhojen tai ruhonosien kuljetukset, kun ne siirretään pois rajoitusvyöhykkeeltä käsiteltäväksi tai hävitettäväksi asetuksen (EY) N:o 1069/2009 mukaisesti näihin tarkoituksiin hyväksytyssä laitoksessa Suomessa. Lähetysten mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava viittaus vyöhykkeen perustamista koskevaan päätökseen.
  • Tuotteet, jotka on käsitelty lintuinfluenssaviruksen tuhoavalla tavalla. Lisätietoa hyväksytyistä menetelmistä saa aluehallintovirastosta.
  • Aluehallintovirasto antaa lisätietoa muista tuotteista, joita siirtokiellot eivät koske.

Suojavyöhykkeellä noudatettavat muut kiellot

  • Riistalintujen istutus on kielletty.
  • Pitopaikoissa pidettävien lintujen näyttelyt, markkinat, esitykset ja muut yhteenkokoamiset, mukaan lukien lintujen keruu ja jakelu on kielletty.

Kuljetusvälineitä koskevat vaatimukset

Kuljetusvälineet, joita on käytetty lintujen tai niistä saatavien tuotteiden kuten lihan, munien ja raatojen, lannan ja käytetyn pehkun kuljetuksiin suojavyöhykkeellä, sieltä pois, sille tai sen kautta on oltava tiiviitä. Kuljetusväline on pestävä ja desinfioitava välittömästi kuljetuksen jälkeen lintuinfluenssaan tehoavilla aineilla ja annettava kuivua ennen seuraavaa lastausta. Pesuista ja desinfioinneista on pidettävä kirjaa. Viranomainen ohjeistaa puhdistuksesta ja desinfioinnista.

Suojavyöhykettä koskevat poikkeusluvat

Aluehallintovirasto tai Ahvenanmaalla maakunnan hallitus voi myöntää hakemuksesta yksittäistapauksessa luvan poiketa suojavyöhykkeellä noudatettavasta kiellosta tai rajoituksesta, jos poikkeaminen ei aiheuta taudin leviämisen vaaraa. Lupaa haetaan siltä viranomaiselta, jonka alueella vyöhyke sijaitsee. Lupaan asetetaan tarpeelliset ehdot. Lisätietoja luvista ja niiden ehdoista saa kyseisiltä viranomaisilta. Lupaa hakee siirrosta vastaava eli yleensä kuljetuksen järjestäjä. Muun muassa alla lueteltuja kuljetuksia varten tarvitaan poikkeuslupa: 

  • siipikarjan kuljettaminen suojavyöhykkeellä sijaitsevasta pitopaikasta teurastettavaksi
  • siipikarjan kuljettaminen suojavyöhykkeen ulkopuolelta suojavyöhykkeelle teurastettavaksi
  • untuvikkojen tai nuorikkojen kuljettaminen suojavyöhykkeellä sijaitsevasta pitopaikasta
  • siitosmunien kuljettaminen suojavyöhykkeellä
  • kulutukseen tarkoitettujen munien kuljettaminen suojavyöhykkeen pitopaikasta
  • lannan tai pehkun kuljettaminen 

Valvontavyöhyke – toimenpiteet ja rajoitukset

Virkaeläinlääkäri käy valikoiduissa lintujen pitopaikoissa valvontavyöhykkeellä. Käynnin yhteydessä tarkastetaan linnut ja niitä koskeva kirjanpito sekä otetaan tarvittaessa näytteitä korkeapatogeenisen lintuinfluenssan varalta. Samalla varmistetaan, että pitopaikassa noudatetaan vyöhykettä koskevia tautisuojaustoimia, määräyksiä ja kieltoja.

Valvontavyöhykkeellä toteutettavat tautisuojaustoimenpiteet

  • Lintujen pitopaikasta vastaava toimija toteuttaa vastaavat tautisuojaustoimenpiteet kuin suojavyöhykkeellä.

Valvontavyöhykkeellä noudatettavat siirtokiellot ja muut kiellot

  • Valvontavyöhykkeellä noudatetaan vastaavia siirtokieltoja ja muita kieltoja kuin suojavyöhykkeellä.

Kuljetusvälineitä koskevat vaatimukset

Kuljetusvälineet, joita on käytetty lintujen tai niistä saatavien tuotteiden kuten lihan, munien ja raatojen, lannan ja käytetyn pehkun kuljetuksiin suojavyöhykkeellä, sieltä pois, sille tai sen kautta on oltava tiiviitä. Kuljetusväline on pestävä ja desinfioitava välittömästi kuljetuksen jälkeen lintuinfluenssaan tehoavilla aineilla ja annettava kuivua ennen seuraavaa lastausta. Pesuista ja desinfioinneista on pidettävä kirjaa. Viranomainen ohjeistaa puhdistuksesta ja desinfioinnista.

Tuotteet ja siirrot, joita siirtokiellot eivät koske

  • Lintujen ja niistä saatavien tuotteiden kuljetukset rajoitusvyöhykkeen kautta ilman pysähtymistä tai lastin purkamista. Kuljetuksen on tällöin tapahduttava ensisijaisesti pääteillä tai tärkeimmillä rautatielinjoilla, ja kuljetuksissa on vältettävä lintuja pitävien pitopaikkojen lähialueita.
  • Kuolleiden luonnonvaraisten ja pidettävien lintujen ruhojen tai ruhonosien kuljetukset, kun ne siirretään pois rajoitusvyöhykkeeltä käsiteltäväksi tai hävitettäväksi asetuksen (EY) N:o 1069/2009 mukaisesti näihin tarkoituksiin hyväksytyssä laitoksessa Suomessa. Lähetysten mukana olevassa kaupallisessa asiakirjassa on oltava viittaus vyöhykkeen perustamista koskevaan päätökseen.
  • Tuotteet, jotka on käsitelty lintuinfluenssaviruksen tuhoavalla tavalla. Lisätietoa hyväksytyistä menetelmistä saa aluehallintovirastosta.
  • Aluehallintovirasto antaa lisätietoa muista tuotteista, joita siirtokiellot eivät koske.

Valvontavyöhykettä koskevat poikkeukkeusluvat

Aluehallintovirasto tai Ahvenanmaalla maakunnan hallitus voi myöntää hakemuksesta yksittäistapauksessa luvan poiketa valvontavyöhykkeellä noudatettavasta kiellosta tai rajoituksesta, jos poikkeaminen ei aiheuta taudin leviämisen vaaraa. Lupaa haetaan siltä viranomaiselta, jonka alueella vyöhyke sijaitsee. Lupaan asetetaan tarpeelliset ehdot. Lisätietoja luvista ja niiden ehdoista saa kyseisiltä viranomaisilta. Lupaa hakee siirrosta vastaava eli yleensä kuljetuksen järjestäjä. Muun muassa alla lueteltuja kuljetuksia varten tarvitaan poikkeuslupa: 

  • siipikarjan kuljettaminen suojavyöhykkeellä sijaitsevasta pitopaikasta teurastettavaksi
  • siipikarjan kuljettaminen suojavyöhykkeen ulkopuolelta suojavyöhykkeelle teurastettavaksi
  • untuvikkojen tai nuorikkojen kuljettaminen suojavyöhykkeellä sijaitsevasta pitopaikasta
  • siitosmunien kuljettaminen suojavyöhykkeellä
  • kulutukseen tarkoitettujen munien kuljettaminen suojavyöhykkeen pitopaikasta
  • lannan tai pehkun kuljettaminen 

Rajoitusvyöhykkeen lakkauttaminen

Suojavyöhyke voidaan lakkauttaa, kun:

1) vähintään 21 vuorokautta on kulunut tartuntapitopaikan puhdistuksesta ja alkudesinfektiosta pitopaikassa, ja

2) korkeapatogeenisen lintuinfluenssan varalta tehtävät tarkastukset ja tutkimukset suojavyöhykkeellä sijaitsevissa pitopaikoissa on tehty, ja niiden tulokset ovat kielteiset.

Suojavyöhykkeen lakkauttamisen jälkeen vyöhykkeellä sijainneet alueet jäävät edelleen valvontavyöhykkeelle.

Valvontavyöhyke voidaan lakkauttaa, kun

1) vähintään 30 vuorokautta on kulunut tartuntapitopaikan puhdistuksesta ja alkudesinfektiosta pitopaikassa, ja

2) korkeapatogeenisen lintuinfluenssan varalta tehtävät tarkastukset ja tutkimukset valvontavyöhykkeellä sijaitsevissa pitopaikoissa on tehty, ja niiden tulokset ovat kielteiset.

Rajoitusvyöhykkeen muutoksista ja lakkauttamisesta tiedotetaan yleisesti ja sekä suoraan ottamalla yhteyttä vyöhykkeellä sijaitseviin pitopaikkoihin.

Sivu on viimeksi päivitetty 4.5.2023