Ohjeita valtuutuksen tekemiseen

Anna valtuuksia osoitteessa https://www.suomi.fi/valtuudet. Kyseiseltä sivulta saat myös lisätietoja valtuuttamisesta. Yleistä Suomi.fi-valtuuksien käytön neuvontaa tarjoaa henkilövatuutuksissa Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/fi-FI, palvelunumero 0295 000.

Yritysten valtuuttamista koskevissa asioissa neuvontaa antaa Organiaatioiden asiakaspalvelu: https://dvv.fi/organisaatioiden-asiakaspalvelu, p. 0295 535 115 (arkipäivisin klo 10-15) 

Mikäli sinulla ei ole käytettävissä verkkopankkitunnuksia tai muuta vahvaa sähköistä tunnistusvälinettä, ei DVV:n valtuutuspalvelua ole mahdollista käyttää.

Uusi nautarekisteri on otettu käytöön, joten viimeistään nyt on hyvä tehdä tarvittavat valtuutukset.

Kenelle valtuudet annetaan

Anna tarvittavat valtuudet yritykselle (katso taulukko alla), mikäli kuulut tuotosseurantaan tai emolehmätarkkailuun, käytät kaupallista sovellusta (esim. Minun Maatilani), kuulut nautatilojen terveydenhuollon seurantajärjestelmään (Naseva) tai esimerkiksi teurastamo tulee tekemään puolestasi nautojen poistoilmoituksia. 

Valtuudet tulee antaa hyvissä ajoin ennen uuden nautarekisterin käyttöönottoa, jotta ilmoitusten tekeminen ja tietojen selaus jatkuvat uuden nautarekisterin käyttöönoton jälkeen ilman katkoja. Ilman valtuuksia tiedot nautarekisteristä eivät tule esim. Minun Maatilani tai Nasevan käyttöön. Valtuuksia voi käydä antamassa 13.1.2021 lähtien. Valtuudet tulevat käyttöön vasta uuden nautarekisterin käyttöönoton yhteydessä.

Voit valtuuttaa tarvittaessa myös henkilön (esim. lomittajan) tekemään nautarekisterin asiointisovelluksella puolestasi ilmoituksia nautarekisteriin. Valtuudet annetaan muuten samalla tavalla kuin yritykselle, mutta henkilön valtuuttamisessa tarvitset valtuutettavan henkilön henkilötunnuksen.

Pikaohje valtuuttamiseen henkilötunnuksella (sis. TILATUNNUKSELLISET TOIMIJAT) 

1. Mene suomi.fi-sivustolle ja tunnistaudu sisään henkilökohtaisilla tunnuksillasi. Valitse valtuudet

Mene suomi.fi-sivustolle ja tunnistaudu sisään henkilökohtaisilla tunnuksillasi. Valitse valtuudet.

2. Valitse Henkilökohtaiset valtuudet

Valitse Henkilökohtaiset valtuudet.

 

 

3. Valitse Anna valtuus

Valitse Anna valtuus.

 

4.Klikkaa  Lisää yritys

Klikkaa lisää yritys.        Seuraava-kuvake.

 

5. Hae valtuutettava yritys Y-tunnuksella (ks. taulukko alla).             

                                             

Hae valtuutettava yritys Y-tunnuksella.

 

Esimerkkejä yrityksistä, joille voidaan antaa valtuutus

Yritys

Y-tunnus

Anna valtuutus

Mtech Digital Solutions Oy

0625796-6

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa ja kuulut tuotosseurantaa tai emolehmätarkkailuun

ja/tai käytät Minun Maatilani -sovellusta

Eläinten terveys ETT ry; Djurens hälsa ETT rf

0985041-5

jos sinulla on terveydenhuoltosopimus

A-Tuottajat Oy

1637300-4

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka

käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

HKScan Finland Oy

1951458-9

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee

puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

Snellmans Köttförädling Ab

2212340-7

jos olet tehnyt sopimuksen yrityksen kanssa, joka käsittelee nautarekisteritietojasi ja/tai tekee puolestasi nautarekisteri-ilmoituksia

 

6. Anna valtuusasiat

Rajaa valtuusasia nimellä NautaNautarekisteriin voi antaa kahdenlaisia valtuuksia. Tarvittaessa anna molemmat valtuudet.

 Anna valtuusasiat. Rajaa valtuusasia nimellä.

Nautaeläintietojen ilmoittamisella valtuutettu voi ilmoittaa ja muuttaa rekisteritietoja valtuuttajan nautaeläimistä. Anna tämä valtuutus, jos yritys ilmoittaa nautarekisteriin tietojasi puolestasi tai käytät kaupallista sovellusta nautarekisterin ilmoituksien tekemiseen.

Nautaeläintietojen katselulla valtuutettu voi katsella rekisteritietoja valtuuttajan nautaeläimistä. Anna tämä valtuutus, jos yrityksen tai henkilön pitää päästä selaamaan nautarekisterin tietojasi tai käytät kaupallista sovellusta tietojesi selaukseen.

Valtuuden tarkenne kannattaa ottaa käyttöön ja antaa tässä kohtaa valtuutetuille tiedoksi tilatunnuksesi. Näin heidän on helpompi yhdistää henkilötunnuksesi tilatunnukseen. 

Erityisesti, jos käytössäsi on useampi tilatunnus, ota käyttöön valtuuden tarkenne:

Mikäli sinulla on useampi tilatunnus, voit kohdistaa valtuuden vain tiettyyn tilatunnukseen tai tiettyihin tilatunnuksiin. Muussa tapauksessa jatka seuraavalle sivulle vahvistamiseen saakka.

Ilman tarkennetta valtuutus koskee kaikkia tunnuksiasi, joihin on kytketty nautaeläintenpitoa. Tarkenne on sama kuin tilatunnuksesi. Mikäli tilatunnus on kirjoitettu väärin, valtuus ei ole voimassa, eikä valtuutettu voi ilmoittaa tai selata tietojasi.

Ota käyttöön valtuuden tarkenne.

Valitse valtuuttamasi organisaatio alasvetovalikosta ja anna tilatunnuksesi, paina Lisää. Tämä tulee tehdä erikseen Nautatietojen ilmoittamiseen ja Nautatietojen katselemiseen. Jos annat useamman tilatunnuksen paina uudelleen Lisää-painiketta. 

Valtuusasiat, joissa tarkenne on käytettävissä.

 

Jatka valtuuttaminen loppuun ohjeiden mukaisesti vahvistamiseen saakka.

Tieto valtuutuksen antamisesta päivittyy lyhyellä, maksimissaan puolen tunnin, viiveellä valtuutusta käyttäviin järjestelmiin. 

Suomi.fi-valtuuksien käytön neuvontaa tarjoaa myös Kansalaisneuvonta: https://www.kansalaisneuvonta.fi/fi-FI, palvelunumero 0295 000

Organiaatioiden asiakaspalvelu: https://dvv.fi/organisaatioiden-asiakaspalvelu, p. 0295 535 115

Sivu on viimeksi päivitetty 28.4.2022