Ohjeita rehuhygienia-asetuksen mukaisen hyväksynnän hakijalle

Hyväksyntää haetaan lomakkeella C. Alla tarkempia täyttöohjeita rehuhygienia-asetuksen (EY) N:o 183/2005 mukaisen hyväksynnän hakijalle hakemuksen täyttämiseen. Hakemus liitteineen toimitetaan sähköpostitse rehu.ilmoitukset@ruokavirasto.fi 

Kirjaa yrityksen nimi ja osasto/laitos samassa muodossa kuin ne on ilmoitettu rekisteröinnin yhteydessä. Ruokaviraston yritykselle antaman asiakasnumeron voi tarkistaa rehualan toimijaluettelosta.

Rehun lisäaineet

Hyväksyntää edellytetään toimijoilta, jotka valmistavat tiettyjä rehun lisäaineita, niitä sisältäviä esiseoksia tai rehuseoksia. Erityisravinnoksi tarkoitetun rehun valmistajilta edellytetään hyväksyntää silloin, jos se käyttää A tai D-vitamiinia, kuparia, seleeniä tai lisäaineasetuksen liitteen 1 kohdan 4 d alakohdassa tarkoitettuja muita eläintuotantoon vaikuttavia lisäaineita yli 100-kertaisena pitoisuutena kyseisen lisäaineen täysrehussa vahvistettuun pitoisuuteen verrattuna. Hyväksyntää edellytetään myös tiettyjä rehun lisäaineita tai niitä sisältäviä esiseoksia markkinoille saattavilta toimijoilta. Rekisteröidyistä toiminnoista markkinoille saattamista on vähittäiskauppa, tukkukauppa, sisämarkkinatuonti, muu markkinoille saattaminen, maahantuonti ja vienti. Varastointi ja kuljetus katsotaan markkinoille saattamiseksi ainoastaan siinä tapauksessa, jos tuotteen omistajuus vaihtuu.

Hakemuslomakkeen kohdan 2 taulukosta ilmenee toimintakohtaisesti, mihin rehun lisäaineluokkiin ja -ryhmiin kuuluvat rehun lisäaineet edellyttävät hyväksyntää (kuva 1). Kyseisiin lisäaineluokkiin ja funktionaalisiin ryhmiin kuuluvat hyväksytyt lisäaineet voi tarkistaa lisäainerekisteristä

Kuva 1. Lomakkeen C kohdan 2 taulukko
Kuva hakemuslomakkeen kohdan 2 taulukosta

Rehun lisäaineiden luokat ja funktionaaliset ryhmät, joihin liittyy hyväksyntävaatimuksia:

  1. ’Teknologisten lisäaineiden’ luokka
    • b) hapettumisenestoaineet: aineet, jotka pidentävät rehujen ja rehuaineiden säilyvyyttä suojaamalla niitä hapettumisen aiheuttamalta pilaantumiselta, vain sellaiset, joille määritelty enimmäispitoisuus.
  2. ’Sensoristen lisäaineiden’ luokka
    • a) väriaineet, karotenoidit ja ksantofyllit.
  3. ’Ravitsemuksellisten lisäaineiden’ luokka
    • a) vitamiinit, provitamiinit ja kemiallisesti tarkkaan määritellyt aineet, joilla on samankaltainen vaikutus
    • b) hivenaineyhdisteet
    • c )aminohapot, niiden suolat ja analogiturea ja sen johdannaiset.
  4. ’Eläintuotantoon vaikuttavien lisäaineiden’ luokka
    • a) ruuansulatusta edistävät aineet: aineet, jotka eläimille annettuina lisäävät rehun sulavuutta vaikuttamalla tiettyihin rehuaineisiin
    • b) suolistoflooran stabiloimiseen tarkoitetut aineet: mikro-organismit tai muut kemiallisesti määritellyt aineet, jotka eläimille annettuina vaikuttavat positiivisesti suolistoflooraan
    • c) aineet, jotka vaikuttavat suotuisasti ympäristöön
    • d) muut eläintuotantoon vaikuttavat lisäaineet, esim. kaliumdiformiaatti, bentsoehappo ja natriumbentsoaatti.
  5. ’Kokkidiostaattien ja histomonostaattien luokka’.

Asetuksen (EU) N:o 225/2012 mukaan hyväksyttävät laitokset eli kasviöljystä saatujen tuotteiden, sekoiteöljyjen ja sekoiterasvojen valmistajat

Rastita laitostyyppi tai laitostyypit, joille haetaan hyväksyntää. Merkitse myös sivutuoteluokka, jos laitos käsittelee eläimistä saatavia sivutuotteita. Komission asetuksen (EU) N:o 225/2012 mukaan rehuhygienia-asetuksen mukaista hyväksyntää vaaditaan myös sellaisilta raakakasviöljyn jalostajilta ja biodieselin valmistajilta, rasvahappojen öljykemiallisilta valmistajilta sekä rasvojen sekoittajilta, jotka saattavat markkinoille rehukäyttöön kasviöljyistä saatuja tuotteita, sekoiteöljyjä ja sekoiterasvoja. Hyväksynnän piiriin kuuluvat niin elintarviketuotantoeläinten kuin lemmikki- ja turkiseläinten kyseisiä rehuja markkinoille saattavat toimijat. Sellaisilta raakakasviöljyn jalostajilta, jotka ovat elintarvikealan toimijoita, ei edellytetä hyväksyntää rehuhygienia-asetuksen mukaisesti. Raakakasviöljyn jalostajalla ei tarkoiteta toimijaa, joka valmistaa kasviöljyä esim. rypsinsiementä puristamalla.

Puhdistuskäsittelylaitokset

Rastita kohta puhdistuskäsittelylaitos. Puhdistuskäsittelylaitoksilta, jotka puhdistavat rehua, jossa haitallisten aineiden enimmäispitoisuus on ylittynyt direktiivin 2002/32/EY liitteeseen I verrattuna, edellytetään hyväksyntää Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen 767/2009 liitteen VIII mukaisesti.

Hakemuksen liitteet

Liitteet ovat hakemuksen tärkein osa ja siksi ne tulisi laatia huolella hakemuksen käsittelyn nopeuttamiseksi. Liitteet tulee numeroida. Jos pyydetyt tiedot sisältyvät johonkin laajempaan asiakirjaan, esimerkiksi omavalvontasuunnitelmaan, tulee hakemukseen merkitä selvästi, mistä mitäkin pyydettyä liitettä vastaavat tiedot löytyvät. Vaadittavat liitteet riippuvat toiminnan luonteesta, jolle hyväksyntää haetaan. Valmistajien tulee liittää hakemukseen soveltuvin osin kaikki lomakkeessa mainitut liitteet.

Liitteessä 1 luetellaan lisäaineet siinä muodossa, kun ne esiintyvät lisäainerekisterissä. Liitteiden 1 – 5 osalta tulisi rehujen mahdollisen kauppanimen lisäksi käydä ilmi valmisteen koostumus. Hakemukseen voi mielellään liittää etikettejä, tuotespesifikaatioita tai muita asiakirjoja, joissa on lisätietoa tuotteista.

Kaikkien toimijoiden tulee toimittaa hakemuksen mukana kuvaus HACCP-järjestelmästä (liite 6). Valmistajilla kuvaukseen pitää sisältyä vähintään vuokaavio, taulukkomuotoinen yhteenveto vaarojen arvioinnista ja yhteenveto kriittisten hallintapisteiden valvonnasta silloin, kun kriittisiä hallintapisteitä on tunnistettu. Kaikkien toimijoiden tulisi toimittaa hakemuksen mukana jonkinlainen selvitys vaarojen arvioinnista ja/tai selvitys tukijärjestelmästä, jolla vaaroja hallitaan.

Valmistajien ja mahdollisesti varastointiliikkeiden tulee toimittaa pohjapiirros, muilta toimijoilta ei edellytetä liitettä 7.

Pienet yritykset voivat organisaatiokaavion (liite 8.) sijaan liittää hakemukseen selvityksen vastuuhenkilöistä.

Laadunvarmistussuunnitelma (liite 9.) on pakollinen ainoastaan valmistajille. Laadunvarmistussuunnitelmalla tarkoitetaan tässä yhteydessä suunnitelmaa näytteiden otosta ja näytteistä tehtävistä laboratoriotutkimuksista. Kasviöljystä saatujen tuotteiden, sekoiteöljyjen ja sekoiterasvojen valmistajien tulee huomioida laadunvarmistussuunnitelmissaan erityisesti asetuksen (EU) N:o 225/2012 vaatimukset dioksiinitutkimuksista. Sellaisten toimijoiden, jotka toimivat ainoastaan jälleenmyyjinä, ei tarvitse toimittaa liitteenä laadunvarmistussuunnitelmaa. Edellä mainitun ei myöskään tarvitse toimittaa tietoa rehuyrityksen käyttämästä omavalvontalaboratoriosta tai -laboratorioista (liite 10).

Kaikkiin hakemuksiin tulee sisältyä kuvaus varastointi- ja kuljetusjärjestelyistä (liite 11), tietojen kirjaamisesta (liite 12), valitusten kirjaamis- ja käsittelyjärjestelmästä (liite 13) ja tuotteiden vetämisestä pois markkinoilta (liite 14).

Ainoastaan puhdistuskäsittelylaitosten tulee liittää selvitys puhdistuskäsittelymenetelmistä (liite 15).

Hyväksyntä

Ruokavirasto hyväksyy laitoksen sillä edellytyksellä, että ennen toiminnan aloittamista paikalla tehty tarkastuskäynti on osoittanut laitoksen täyttävän rehuhygienia-asetuksessa esitetyt vaatimukset. Lue lisää hyväksynnän hakemisesta ja maksullisuudesta.

Määritelmiä

Rehun lisäaineella tarkoitetaan aineita, mikro-organismeja tai valmisteita, rehuainetta ja esiseoksia lukuun ottamatta, jotka tarkoituksellisesti lisätään rehuihin tai veteen ja joilla on tiettyjä lisäaineasetuksen (EY) 1831/2003 artiklassa 5 määriteltyjä vaikutuksia (yksi tai useampi seuraavista vaikutuksista: vaikuttaa suotuisasti rehun ominaisuuksiin, eläintuotteiden ominaisuuksiin, akvaariokalojen tai häkkilintujen väriin, täyttää eläinten ravitsemuksellisia tarpeita, vaikuttavat suotuisasti eläintuotannon ympäristövaikutuksiin, eläintuotantoon, eläinten tuotokseen, tai hyvinvointiin, saa aikaan kokkidiostaattiisen tai histomonostaattisen vaikutuksen). Luettelo hyväksytyistä rehun lisäaineista on julkaistu https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/feed-additives/search 

Esiseoksilla tarkoitetaan rehun lisäaineiden seoksia taikka yhden tai useamman rehun lisäaineen sekä kantaja-aineina käytettävien rehuaineiden tai veden seoksia, joita ei ole tarkoitettu välittömästi eläinten ruokintaan.

Rehuseoksella tarkoitetaan vähintään kahdesta rehuaineesta koostuvaa seosta, joka on tarkoitettu eläinten ruokintaan täysrehuna tai täydennysrehuna ja riippumatta siitä, sisältääkö se lisäaineita.

Erityisravinnoksi tarkoitetulla rehulla tarkoitetaan rehua, joka voi tyydyttää jonkin erityisen ravitsemuksellisen tarkoituksen tietyn koostumuksensa tai valmistusmenetelmänsä vuoksi ja eroaa siten selvästi tavanomaisesta rehusta.

Sisämarkkinatuojalla tarkoitetaan yritystä, joka tuo Suomeen rehun lisäaineita, esiseoksia, rehuaineita tai rehuseoksia toisesta EU-jäsenvaltiosta.

Markkinoille saattamisella tarkoitetaan rehun hallussa pitämistä myyntiä varten, myös myytäväksi tarjoamista tai muuta joko ilmaiseksi tai korvausta vastaan tapahtuvaa siirtoa sekä itse myyntiä, jakelua ja muita siirtomuotoja.

Kasviöljyistä saaduilla tuotteilla tarkoitetaan tuotteita, jotka on saatu raakakasviöljyistä tai regeneroiduista kasviöljyistä öljykemiallisen tai biodieselin jalostuksen tai tislauksen tai kemiallisen tai fysikaalisen puhdistuksen avulla, lukuun ottamatta puhdistettua öljyä.

Rasvojen sekoittamisella tarkoitetaan raakaöljyjen, puhdistettujen öljyjen, eläinrasvojen, elintarviketeollisuudesta saatujen öljyjen ja/tai niistä saatujen tuotteiden sekoittamista tarkoituksena tuottaa sekoiteöljyä tai -rasvaa, lukuun ottamatta pelkkää perättäisten erien varastointia.

Viejällä tarkoitetaan yritystä, joka vie rehuja Suomesta suoraan EU:n ulkopuoliseen maahan.

Lemmikkieläimellä tai lemmikillä tarkoitetaan sellaiseen eläinlajiin kuuluvaa muuta kuin elintarviketuotantoeläintä, jota ruokitaan, kasvatetaan tai pidetään mutta ei tavallisesti käytetä ihmisravinnoksi yhteisössä.

Elintarviketuotantoeläimellä tarkoitetaan eläintä, jota ruokitaan, kasvatetaan tai pidetään ihmisravinnoksi tarkoitetun elintarvikkeen tuotantoa varten, mukaan luettuina eläimet, joita ei käytetä ravinnoksi, mutta jotka kuuluvat sellaiseen eläinlajiin, jota yleensä käytetään yhteisössä ihmisravinnoksi. Hevonen on elintarviketuotantoeläin.

Varastointiliikkeellä tarkoitetaan varastointipalveluja tarjoavaa rehualan toimijaa, joka varastoi rehuja, myös erillistä varastoa tai varastointilaitosta.

Kuljetusliikkeellä tarkoitetaan kuljetuspalveluja tarjoavaa rehualan toimijaa.

Puhdistuskäsittelylaitoksella laitosta, joka puhdistaa sellaista rehua, jossa haitallisten aineiden enimmäispitoisuus on ylittynyt.

Sivu on viimeksi päivitetty 5.9.2024