Asiointipalveluissamme on tietojärjestelmien huollosta johtuva käyttökatko perjantaista 27.9.2024 alkaen. Ruokavirasto.fi-sivustolta löytyvät hinnasto, neuvojarekisteri, EU-tukitietojen hakupalvelu sekä eläinlääkärirekisterin julkinen tietopalvelu ovat poissa käytöstä kello 10 alkaen. Muut asiointipalvelut ovat pois käytöstä kello 16.15 alkaen. Asiointipalvelut ovat normaalisti käytettävissä viimeistään maanantaina 30.9.2024 kello 8. Lue lisää

6 Luomurehu

Luomutuotantoeläimille tarkoitettuja rehuja on kahdenlaisia:

  • Luonnonmukaisista raaka-aineista tuotettuja (luomurehut)
  • Tavanomaisista raaka-aineista valmistettuja, jotka on sallittu komission asetuksessa (EU) 2021/1165 (liite III) luomutuotantoeläinten ruokinnassa (luomutuotannossa sallitut tavanomaiset rehut).

Luomurehujen merkintä

Luomutuotannossa käytettävät rehut pitää merkitä tavanomaisten rehujen tavoin rehuaineena tai rehuseoksena. Lisäksi:

  • Kun rehu on valmistettu luomuraaka-aineista ja rehu täyttää komission luomuasetuksen vaatimukset, se voidaan nimetä luomurehuksi. Rehun nimessä voi käyttää luomu-, eko- tai bio-termejä. Luomurehun etikettiin tulee merkitä kuiva-aineeseen perustuen luomutuotannon ja/tai sen siirtymävaiheesta 2 (SV2) saatujen rehuaineiden prosenttiosuus, sekä tavanomaisten rehuaineiden prosenttiosuus ja maatalousperäisten rehujen kokonaisprosenttiosuus.

  • ”Voidaan käyttää luonnonmukaisessa tuotannossa asetuksen (EU) 2018/848 ja (EU) 2021/1165 mukaisesti”, on merkintä muille luomutuotantoon soveltuville rehuille. Näin voi merkitä kahden tyyppisiä luomutuotantoon soveltuvia rehuja:
    • Rehut, jotka luomuvalvonnassa oleva rehualan toimija valmistaa, mutta jotka eivät täytä luomurehun vaatimuksia (eli luomuraaka-aineiden prosenttiosuus rehun kokonaiskuiva-aineesta on liian alhainen). Näissä rehuissa tulee olla luomuvalvontaviranomaisen eli Ruokaviraston tunnus FI-EKO-201.
    • Tavanomaiset täydennysrehut, joiden tavanomaiset raaka-aineet ovat luomuasetuksen mukaan sallittuja ((EU) 2021/1165 liite III), mutta joiden valmistaja ei kuulu luomuvalvontaan. Näissä rehuissa (esim. kivennäistäydennysrehut) ei ole yhtään luonnonmukaisesti tuotettua raaka-ainetta. Tällaisen tavanomaisen luomuun soveltuvan rehun etiketissä ei saa käyttää valvontaviranomaisen tunnusnumeroa FI-EKO-201.

Muita kuin edellä mainittuja luomuviittauksia rehuissa ei saa olla.

Luomurehujen merkintöjä ei sovelleta turkiseläinten rehuihin.

Lisää tietoa luomurehuista löydät luomutuotannon ohjeista.

Sivu on viimeksi päivitetty 23.8.2024