På grund av underhåll av datasystemen är det driftsavbrott i Livsmedelsverkets e-tjänster från och med fredagen den 27 september 2024. På webbplatsen Livsmedelsverket.fi finns en prislista, rådgivarregister, en söktjänst för EU-stöduppgifter samt veterinärregistrets offentliga informationstjänst vilka är ur bruk redan från och med kl. 10. Andra e-tjänster är ur bruk från och med kl. 16.15. E-tjänsterna kan användas som normalt senast måndag den 30 september 2024 klockan 8. Tjänsterna kan vara tillgängliga redan tidigare. Läs mer

Fodertillsatser

Fodertillsatserna är foder som används i djurfoder för att

  1. inverka positivt på foderråvarornas eller animalieprodukternas egenskaper,
  2. tillgodose djurens näringsbehov,
  3. inverka positivt på animalieproduktionen särskilt genom att påverka mag- och tarmfloran eller fodrets smältbarhet,
  4. blanda in näringsämnen i fodret för att uppnå särskilda näringsmässiga syften,
  5. tillgodose särskilda tillfälliga näringsbehov hos djuren,
  6. förhindra eller minska de olägenheter som orsakas av djurens spillning eller
  7. inverka positivt på miljön.

Bestämmelser om fodertillsatser ingår i Europeiska unionens lagstiftning, och endast fodertillsatser som är godkända i EU får släppas ut på marknaden, processeras och användas i djurfoder inom unionen. För att en tillsats skall kunna godkännas krävs att tillsatsens verkan i det syfte den används och säkerheten för människor, djur och miljön har styrkts. Fodertillsatserna tillsätts avsiktligt i foder eller vatten, och de kan bestå av kemiska föreningar, enzymer eller mikrober, ämnen eller preparat.

Fodertillsatser som inte är godkända får användas i vetenskapliga utfodringsexperiment. Om tillstånd att utföra vetenskapliga utfodringsexperiment för en ansökan om godkännande av ej godkända fodertillsatser föreskrivs nationellt. I Finland beviljar Livsmedelsverket ett tillstånd på ansökan att använda en ej godkänd fodertillsats vid ett utfodringsexperiment. Läs mer om användning av ej godkända tillsatser och hur du ansöker om tillstånd för ett utfodringsexperinment.

Sidan har senast uppdaterats 23.9.2024