Elintarvikevälitteisten epidemioiden tapahtumapaikat

Elintarvikevälitteisten epidemioiden tapahtumapaikka on se paikka, jossa ruokamyrkytykseen sairastuneet ovat syöneet sairastumisen aiheuttanutta ruokaa esimerkiksi ateriointi samassa ravintolassa tai juhlissa. Suurin osa raportoiduista epidemioista on tällaisia niin sanottuja yhden lähteen epidemioita. Joskus epidemia voi olla luonteeltaan laajempi, alueellinen epidemia, jossa esimerkiksi laajalle levinnyt kaupassa myytävä elintarvike aiheuttaa sairastumisia useassa paikassa samanaikaisesti tai pidemmän ajan kuluessa. Myös esimerkiksi laajat talousvesiepidemiat ovat yleensä luonteeltaan sellaisia, että tapahtumapaikkoja on useita samanaikaisesti.

Ruokaviraston ylläpitämään kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin tulisi raportoida myös kotona tapahtuneet perhe-epidemiat, vaikka niistä ei olisi tehty epäilyilmoitusta.

Kuva.*) Elintarvikevälitteisten ruokamyrkytysepidemoiden tapahtumapaikat Suomessa vuosina 2000–2020 (pdf)

*) Kuvaa ei päivitetä vuoden 2020 jälkeen. Uusimmat luvut löytyvät Ruokaviraston Tutkimus- ja valvontatietopalvelusta

Sivu on viimeksi päivitetty 4.9.2023