Blogi: Rehunurmi on nyt vihreämpää

10. toukokuuta 2023

”Voi pyhä yksinkertaisuus!” totesi Hannele Sankari loppuvuonna 2020, kun hän mietti viljelijätukien yksinkertaistamisen monimutkaisuutta Ruokaviraston blogissa. Esimerkkinä hän käytti nurmien ilmoittamista peltotukien haussa.  Hän listasi tuolloin 33 erilaista kasvikoodia, joiden avulla ilmoituksesta tunnistetaan nurmikasvin lisäksi se, mitä tukea viljelijä on kyseisestä nurmesta hakemassa.

Minulta on pyydetty monta kertaa tekstiä siitä, miten uusi EU:n maatalouspolitiikan kausi yksinkertaistaa tukijärjestelmää, mutta tyhjänä on paperi pysynyt. Syynä on – kollegan vertausta lainaten – se, että Suomen CAP-suunnitelma on kuin sipuli: mitä enemmän kerroksia kuorii, sen enemmän itkettää.

Mutta kerrosten alta paljastuu sittenkin, että jokin sentään yksinkertaistuu.

Nimittäin nurmikasvien ilmoittaminen peltotukien haussa. Entisen 33 eri tavalla ilmoitettavan nurmikasvin sijaan maalaismaiseman läpi juhannuksena ajeleva kaupunkilaisperhe voi ihastella teiden varsilla enää seuraavia nurmia:

  • Rehunurmi
  • Laidunnurmi
  • Luonnonhoitonurmi
  • Siirtonurmi
  • Viherlannoitusnurmi
  • Suojakaista
  • Suojavyöhyke

Lisäksi tarkkasilmäisemmät huomaavat, että pellon muuttuessa luonnonlaitumeksi tai niityksi kasveja on enää nämä kaksi:

  • Luonnonlaidun ja niitty
  • Ympäristösopimusala pysyvä nurmi

Erikseen pitää tietysti ilmoittaa vielä nurmien siementuotanto. Näitä on kahdeksan erilaista. Entisen 33 ilmoitettavan nurmen sijaan on siis enää 17 erilaista nurmea.

Nurmelta näyttäviä aloja on vielä muutamia muitakin, kuten erilaisia monimuotoisuuskasveja ja viherkesantoja, mutta voidaan sanoa, että tavallisen nurmiviljelijän tarvitsema kasvirepertuaari kyllä pieneni tässä uudistuksessa. Kaiken lisäksi vanha tuttu monivuotinen kuivaheinä-, säilörehu- ja tuorerehunurmi 2–5 vuotta on myös saanut uuden nimen. Se on jatkossa simppelisti rehunurmi.

Rehunurmena ilmoitetaan jatkossa myös yksivuotiset ja pysyvät kuivaheinä-, säilörehu- ja tuorerehunurmet. Samoin on yhdistetty yksivuotisia, monivuotisia ja pysyviä laidunnurmia pelkästään laidunnurmiksi ja vastaavalla kaavalla myös siemennurmet. Peltotukien haussa Vipu-palvelu päättelee nämä uudet nurmikasvit esitäyttöön edellisenä vuonna ilmoitetuista kasveista.

Tukijärjestelmän yksinkertaistamisen kisassa tämä nurminimitysten alasniitto ei tietenkään pääse samaan kategoriaan tukioikeuksista luopumisen kanssa, mutta oikeansuuntainen toimi on joka tapauksessa. Kippis rehunurmelle, tulet olemaan kestomenestyjä kilpailussa siitä, mitä kasvia Suomessa viljellään eniten.

kirsti-tuumi.jpgKirsti Tuumi
johtava asiantuntija
viljelijätukien järjestelmäkehitysyksikkö