Viljelijätukien ehdot uudistuvat – hakuja auki kesäkuun puoliväliin asti

31. tammikuuta 2023

Maatalouspolitiikan uusi kausi on alkanut. Uudistuneiden ehtojen mukaisten viljelijätukien haut ovat parhaillaan käynnissä verkkoasiointipalvelu Vipussa (https://vipu.ruokavirasto.fi). Tukia voi hakea ainoastaan verkossa, sillä paperilomakkeet ovat poistuneet käytöstä.

Helmikuussa hakuja eläintiloille, sokerijuurikkaan viljelijöille ja kasvihuoneyrittäjille

Eläinten hyvinvointikorvaus on haettavissa 2.2.2023 asti. Korvausta voivat hakea nauta-, sika-, lammas-, vuohi- ja siipikarjatilat. Hyvinvointikorvausta maksetaan eläinten hyvinvointia parantavista toimenpiteistä, jotka ylittävät lakisääteiset vaatimukset. Viljelijä valitsee haussa eläinlajeittain toimenpiteet, joihin haluaa sitoutua eläinten hyvinvoinnin parantamiseksi.

Kansallisten kotieläintukien, kasvihuonetuen ja sokerijuurikkaan kuljetustuen haut alkavat 13.2. ja päättyvät 2.3.2023. Kansallisten kotieläintukien haussa eläintilat voivat hakea sika- ja siipikarjatalouden tuotannosta irrotettua tukea sekä pohjoista kotieläintukea naudoista, uuhista ja kutuista. Pohjoisten kotieläintukien osallistumisilmoitukset päättyivät vuodenvaihteessa. Sekä ennakkoa että lopullista tukea pitää hakea vuodesta 2023 alkaen vuosittain.

Sokerijuurikkaan kuljetustuki maksetaan vähämerkityksisenä eli de minimis -tukena  korvaamaan sokerijuurikkaan viljelijöille sen kuljetuksesta aiheutuneita kustannuksia.

Kasvihuonetuen haussa viime vuoden tukihaun perusteena olleet kasvihuoneet perustietoineen ovat apuna Vipu-palvelussa. Jos huoneiden perustietoihin ei ole tullut muutoksia, hakijan tarvitsee syöttää vain kasvien vuoden 2023 viljelytiedot.

Peltotukien haku päättyy 15.6.

Useat peltotuet säilyvät aiempaan nähden lähes ennallaan, mutta moni ehto tai toimenpide myös uudistuu. Tukien ehdot kootaan peltotukien hakuoppaaseen, joka julkaistaan ruokavirasto.fi-sivustolla kevään aikana.  Ennakkotietoa peltotukien uusista ehdoista on saatavilla ruokavirasto.fi-sivustolla.

Peltotukien haussa viljelijät voivat hakea seuraavia tukia:

  • perustulotuki
  • uudelleenjakotulotuki
  • ekojärjestelmätuki
  • luonnonhaittakorvaus
  • ympäristökorvaus
  • luonnonmukaisen tuotannon korvaus
  • yleinen hehtaarituki
  • pohjoinen hehtaarituki
  • nuorten viljelijöiden tuki
  • nuorten viljelijöiden tulotuki
  • erikoiskasvipalkkio
  • tärkkelysperunapalkkio
  • sokerijuurikkaan kansallinen tuki
  • ympäristösopimukset: alkuperäiskasvien ylläpitosopimus, kosteikkojen hoitosopimus ja maatalousluonnon ja maiseman hoitosopimus.

Hakuaika päättyy 15.6.2023. On tärkeää, että viljelijä ilmoittaa hakemuksessaan tiedot oikein jo hakuaikana. Peltotukien haussa on kuitenkin joustoa: viljelijä voi tarvittaessa vaihtaa ilmoittamansa kasvin tai toimenpiteen syksyyn asti.

Peltotukien hakuun kuuluu myös syysilmoitus. Uusien ehtojen mukaan 33 prosenttia pellon ja pysyvien kasvien alasta pitää talvikaudella olla kasvipeitteistä. Ehdon takia kaikkien tilojen pitää jatkossa tehdä syysilmoitus kasvipeitteisyydestä marraskuussa.

Satelliittiseuranta korvaa peltotukien valvontakäyntejä

Täysin uutta peltotuissa on kaikkiin viljelijän tukihakemuksella ilmoittamiin peltolohkoihin kohdistuva satelliittiseuranta. Satelliittien tuottaman kuva-aineiston avulla kasvuston kehittymistä ja viljelytoimenpiteitä seurataan koko kasvukauden ajan. Aineistosta tarkastellaan tukiehtojen täyttymistä.

Satelliitit kiertävät ja kuvaavat maapalloa tiuhaan, joten erilaiset muutokset maanpinnalla on mahdollista nähdä kuvista. Satelliittikuvat analysoidaan automaattisesti algoritmin avulla. Tämä tarkoittaa sitä, että tietokoneohjelmalle syötetään eri ajankohtina otetut satelliittikuvat, joiden välisiä muutoksia ohjelma arvioi. Analyysin tuloksena on esimerkiksi lista kasvulohkoista, joilla on havaittu maan muokkausta, niittoa, laidunnusta tai sadonkorjuuta.

Toimintaa maatalousmaalla voidaan siis arvioida ilman tilakäyntejä. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, hallinto lähettää viljelijälle tiedon asiasta tekstiviestillä. Viljelijä voi korjata hakemustaan vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä mobiilisovelluksella kuvan kyseiseltä lohkolta. 

Vipu-mobiili on jatkossa viljelijälle tärkeä työkalu

Viljelijän ja hallinnon välinen ajantasainen tiedonvaihto on jatkossa tärkeää. Apuna yhteydenpidossa on mobiilisovellus, Vipu-mobiili.

Vipu-mobiili sisältää hyödyllisiä toimintoja, joiden avulla viljelijä voi seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillaan ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Sovellus täydentää Vipu-palvelua, mutta ei korvaa sitä.

Vipu-mobiilin voi ladata Google Play- tai App Store -sovelluskaupasta. Vipu-mobiiliin voivat kirjautua tilan ensisijaiset viljelijät. Jatkossa sovellusta voi käyttää maatilan asiointivaltuuksilla. Viljelijä voi halutessaan valtuuttaa sovelluksen käyttöön esimerkiksi sukulaisen.  Valtuutuksen voi tehdä Vipu-palvelussa.

Lisätietoja tuenhakijalle (ruokavirasto.fi)
Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Maataloustuet uudistuvat vuonna 2023 – mikä muuttuu?
Viljelijätukien vuosikello
Vipu-mobiili
Vipu-palveluun kirjautuminen ja käyttöoikeudet

Lisätietoja medialle
johtava asiantuntija Kirsti Tuumi
kirsti.tuumi@ruokavirasto.fi
040 714 5734