Mikä muuttuu peltotuissa?

Peltotukiin tulevat uudistukset muuttavat sekä viljelijöiden että hallinnon tekemistä enemmän kuin milloinkaan aiemmin Euroopan unioniin kuulumisemme aikana.

Peltotukien hakeminen muuttuu vuodesta 2023 alkaen täysin sähköiseksi. Paperilomakkeet poistuvat käytöstä. Tutuksi tulleen Vipu-palvelun lisäksi käytössäsi on mobiilisovellus, Vipu-mobiili.

Täysin uutta on kaikkiin tukihakemuksella ilmoitettuihin peltolohkoihin tehtävä satelliittiseuranta. Jos jonkin lohkon hakemustiedot eivät vastaa satelliittikuvaa, saat hallinnolta asiasta tiedon Vipu-mobiililla. Voit korjata hakemusta vastaamaan tilannetta lohkolla tai korjata satelliittiseurannan tietoa lähettämällä älypuhelimellasi kuvan kyseiseltä lohkolta.

Viljelijän ja hallinnon välinen tiedonvaihto onkin jatkossa erityisen tärkeää. Vipuneuvojan tarkisteista saat aiempaa tarkempaa apua tukihakemuksesi täyttöön. Vipu-mobiilin avulla voit seurata tukiehtojen toteutumista kasvulohkoillasi ja suunnitella lohkoilla tehtäviä toimenpiteitä. Satelliittiseuranta vähentää paikalla tehtäviä tilavalvontakäyntejä. Joustavuutta lisää myös se, että peltotukien haussa ilmoittamasi tiedot eivät ole lopullisia. Voit tarvittaessa muuttaa tai korjata ilmoittamiasi tietoja Vipu-palvelussa syksyyn asti ilman seuraamuksia.

Useat peltotuet säilyvät lähes ennallaan, mutta moni ehto tai toimenpide myös uudistuu. Ehtojen noudattamisen määräaika vaihtelee aina kasvukaudella toteutettavasta toimenpiteestä niihin toimenpiteisiin, joiden maksuperusteet täyttyvät vasta kalenterivuoden (1.1.–31.12.) tai tästä poikkeavan sitoumusvuoden (1.5.–30.4.) päätteeksi. Nämä määräajat vaikuttavat myös viljelijätukien maksuaikatauluun.

Katso myös Peltotukien hakuopas 2023.

Verkkoyhteyteni on niin huono, että en voi tehdä hakemusta verkossa. Missä voin lähettää hakemuksen?

Voit tehdä peltotukien hakemuksen vain Vipu-palvelussa.

Voit kysyä kunnan maataloustoimistolta mahdollisuutta hakemuksen tekemiseen. Hakemus on mahdollista tehdä myös kirjastossa asiakaspäätteellä.

Voinko valtuuttaa jonkun asioimaan puolestani, kun en hallitse verkkoasiointipalveluita?

Kyllä voit. Voit tehdä valtuutuksen Vipu-palvelussa. Tarvittaessa voit tehdä valtuutuksen paperilomakkeella 457

En omista enkä osaa käyttää tietokonetta tai älypuhelinta. Miten haen tukia jatkossa?

Kannustamme ottamaan käyttöön Vipu-palvelun ja Vipu-mobiilin. Palvelut opastavat asioinnissa eteenpäin, joten niiden käyttäminen on helppoa.

Tarvittaessa voit valtuuttaa jonkun asioimaan puolestasi.

Miksi paperihaku poistuu?

Peltotukien haku perustuu lohkotietoihin, joita käsitellään digitaalisella kartalla Vipu-palvelussa. Vipuneuvojan tarkisteiden avulla varmistut siitä, että ilmoittamasi tiedot ovat oikein.

Verkkoasioinnin tarkisteista saat myös varmistuksen siitä, että hakemiesi tukien ehdot täyttyvät ja mahdolliset ristiriitaisuudet tulevat esiin. Näin vältät tukimenetykset.

Viljelijän ja hallinnon välinen ajantasainen tiedonvaihto on jatkossa tärkeää. Tämä ei onnistuisi paperilomakkeiden avulla.

Voinko valtuuttaa neuvojan paperilomakkeella, kun en omista verkkopankkitunnuksia?

Tarvittaessa voit tehdä valtuutuksen paperilomakkeella 457.

Minulla on salainen puhelinnumero, jota en halua tallentaa Vipu-palveluun. Jäänkö jostain paitsi?

Vipu-palveluun tallentamasi puhelinnumero on vain maataloushallinnon käytössä. Sitä käytetään tekstiviestien lähetykseen. Jos et ole ilmoittanut puhelinnumeroasi, et saa tekstiviestillä muistutuksia hakujen päättymisajoista tai ilmoituksia tilaasi koskevista selvityspyynnöistä.

Mistä asioista voin saada selvityspyynnön?

Voit saada selvityspyynnön esimerkiksi silloin, jos

  • satelliittiseurannan tulkinta ei vastaa hakemuksellasi ilmoitettua kasvia
  • nurmien tai kesantojen niittovaatimukset eivät täyty
  • satelliittiseuranta ei tunnista mitään maataloustoimintaa lohkolla.

Mitä tapahtuu, jos en reagoi olenkaan minulle saapuneeseen selvityspyyntöön?

Kun saat selvityspyynnön, tarkista, että tiedot hakemuksella ovat oikein. Korjaa tarvittaessa väärä tieto. Jos selvityspyyntö koskee tekemätöntä toimenpidettä, hoida asia kuntoon.

Jos selvityspyyntö on aiheeton, ota lohkosta Vipu-mobiilin avulla kuva, jolla todistat asian.

Jos et reagoi selvityspyyntöön ollenkaan, et saa tukea lohkosta, jota selvityspyyntö koskee. Lisäksi voi aiheutua muita seuraamuksia.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.4.2023