Afrikkalainen sikarutto leviää huolestuttavalla tavalla Aasiassa

20. elokuuta 2019

Ensimmäinen afrikkalainen sikarutto -tapaus Kiinassa raportoitiin reilu vuosi sitten, elokuussa 2018. Sen jälkeen tauti on levinnyt Mongoliaan (tammikuu 2019), Vietnamiin (helmikuu 2019), Kambod┼żaan (maaliskuu 2019), Hong Kongiin (toukokuu 2019), Pohjois-Koreaan (toukokuu 2019), Laosiin (kesäkuu 2019) ja Myanmariin (elokuu 2019).

Kiina on maailman suurin sianlihan tuottaja ja kuluttaja. Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön FAO:n mukaan Kiina on virallisesti raportoinut yhteensä 155 tautitapausta, kaikilla hallinnollisilla alueillaan ja noin 1,17 miljoonaa sikaa on teurastettu taudin vuoksi. Kiinassa tauti on levinnyt erityisen nopeasti ja huolestuttavasti. Vietnamissa on kuollut tautiin tai teurastettu sen leviämisen ehkäisemiseksi noin neljä miljoonaa sikaa, mikä vastaa yli kymmentä prosenttia maan sikapopulaatiosta.

Afrikkalaista sikaruttoa ei ole koskaan todettu Suomessa. Ulkomailta tulevilla matkustajilla on tärkeä rooli afrikkalaisen sikaruton ja muiden vastaavien eläintautien pitämisessä poissa Suomesta, koska virukset voivat levitä elintarvikkeiden, tavaroiden ja ihmisten mukana.

imagehbrzb.png

15.8.2019 päivitetyt ASF-tapaukset Aasiassa. Kuva aukeaa klikkaamalla suuremmaksi. (Kuva: FAO)

Lisätietoa