Uutisia yrityksille

Uutisarkisto >>

  • 23. toukokuuta 2022

    Suolan määrää elintarvikkeissa pitää edelleen vähentää

    Suomen markkinoilla on tarjolla voimakassuolaisia pakattuja elintarvikkeita yllättävän paljon. Ruokaviraston valtakunnallisen suolan ja ravintoarvon valvontahankkeen mukaan sekaleipien, leikkeleiden…

    Suolan määrää elintarvikkeissa pitää edelleen vähentää
  • 19. toukokuuta 2022

    Ruokamyrkytysepidemioiden määrässä ei suurta muutosta vuonna 2021

    Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2021 46 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui lähes 1400 ihmistä. Yleisin taudinaiheuttaja oli norovirus. Salmonellaepidemiassa…

    Ruokamyrkytysepidemioiden määrässä ei suurta muutosta vuonna 2021
  • 9. toukokuuta 2022

    Tuore uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille: asiaa kasvipasseista ja käytetyistä koneista

    Ruokaviraston vuoden 2022 ensimmäinen uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille lähti matkaan 9. toukokuuta. Uutiskirjeessä muistutellaan kasvinterveystodistuksen korvaamisesta…

    Tuore uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille: asiaa kasvipasseista ja käytetyistä koneista
  • 6. toukokuuta 2022

    Lihan jäädyttäminen -ohje päivitetty

    Rekisteröityjen elintarvikehuoneistojen osalta tulkinta on muutettu vastaamaan Euroopan komission uutta tulkintaa. Kaikissa rekisteröidyissä elintarvikehuoneistoissa saa jäädyttää lihaa, kun…

    Lihan jäädyttäminen -ohje päivitetty
  • 6. toukokuuta 2022

    Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohjeeseen lisätty havainnolliset päätöksentekopuut

    Rekisteröitävää toimintaa vai ei -ohjekokonaisuus sisältää varsinaisen ohjetekstin päätöksentekopuut koskien alkutuotantoa, tarjoilua ja myyntiä liitteen 3 taulukon: edellyttääkö elintarviketoiminta…

    Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohjeeseen lisätty havainnolliset päätöksentekopuut
  • 13. huhtikuuta 2022

    Ruokaketjun uutiskirjeessä aiheina muuan muassa pakkausmerkintähelpotukset ja luomusertifikaatti

    Vuoden 2022 toinen Ruokaketjun uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia poimintoja elintarvikealalta, luomusta, viennistä ja ruokaketjuhankkeista. Kirjeen voi lukea myös…

    Ruokaketjun uutiskirjeessä aiheina muuan muassa pakkausmerkintähelpotukset ja luomusertifikaatti
  • 12. huhtikuuta 2022

    Kasvien ja kasvituotteiden maahantuontikiellot päivitetty

    Tarkista päivitetty listaus kasvien ja kasviperäisten tuotteiden maahantuontikielloista täältä. Maahantuontikieltoja on asetettu EU:n ulkopuolelta tuotaville kasveille ja kasviperäisille tuotteille,…

    Kasvien ja kasvituotteiden maahantuontikiellot päivitetty
  • 12. huhtikuuta 2022

    Elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitusohje päivitetty

    Ohje antaa suosituksia elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskien arvioimiseen ja tarkastustiheyksien määrittämiseen. Tarkastustiheyssuosituksissa on huomioitu erityisesti mikrobiologiset,…

    Elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitusohje päivitetty
  • 8. huhtikuuta 2022

    Lisäyksiä kasvinterveystodistusta vaativiin tuotteisiin

    Kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden joukko laajenee 11.4.2022 alkaen. Katso EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden  luettelo  Ruokaviraston verkkosivuilta.…

    Lisäyksiä kasvinterveystodistusta vaativiin tuotteisiin
  • 6. huhtikuuta 2022

    Puolukka- ja herkkutattisadot olivat hyviä kuivasta keskikesästä huolimatta

    Vuoden 2021 luonnonmarjasato oli hyvä. Luonnonmarjoista puolukkaa kerättiin myyntiin eniten. Sen sato oli onnistuneen pölytyksen vuoksi edellisvuotista suurempi. Luonnonsienistä ylivoimaisesti eniten…

    Puolukka- ja herkkutattisadot olivat hyviä kuivasta keskikesästä huolimatta
  • 24. maaliskuuta 2022

    Blogi: Hanketimantit haussa – tositarkoituksella

    Vuonna 2023 käynnistyvällä EU:n rahoituskaudella maaseudun kehittämisrahoituksen vaikutusten osoittaminen nousee entistä tärkeämpään asemaan, kirjoittaa johtava asiantuntija Susanna Ollila blogissamme.

    Blogi: Hanketimantit haussa – tositarkoituksella
  • 15. maaliskuuta 2022

    Tuet varmistavat kotimaisen ruoan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluita

    Maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitusta maksettiin viime vuonna Suomessa noin kaksi miljardia euroa. Summasta EU-rahoitusta on noin 48 %. Ruokavirasto on julkaissut tiedot vuonna 2021…

    Tuet varmistavat kotimaisen ruoan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluita
  • 11. maaliskuuta 2022

    Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus

    Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan ruokamyrkytyksiä aiheuttavien zoonoosien tartuntoja ihmisillä, sekä näiden taudinaiheuttajien esiintymistä elintarvikkeissa ja niiden raaka-aineissa Suomessa.…

    Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus
  • 24. helmikuuta 2022

    Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi edelleen vuonna 2021

    Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta ensi kertaa yli 300 vuonna 2021 (309 tapausta) . Takaisinvetojen määrä on kasvussa kuudetta vuotta…

    Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi edelleen vuonna 2021
  • 18. helmikuuta 2022

    Kunnan valvomilta elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022

    Kunnat alkavat periä yrityksiltä 150 euron suuruista perusmaksua elintarvikevalvonnasta vuoden 2022 alkupuolella. Esimerkiksi kyläkauppojen ei tarvitse kuitenkaan maksaa valvonnan perusmaksua. Lue…

    Kunnan valvomilta elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022
  • 16. helmikuuta 2022

    Ruokaketjun uutiskirje nyt myös ruotsiksi

    Vuoden 2022 ensimmäinen Ruokaketjun uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia poimintoja elintarvikealalta, luomusta, viennistä ja ruokaketjuhankkeista. Kirjeen voi lukea nyt…

    Ruokaketjun uutiskirje nyt myös ruotsiksi
  • 8. helmikuuta 2022

    Säästöä maaseudun yritysten sähkölaskuun

    Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset voivat nyt hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista. Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa.

    Säästöä maaseudun yritysten sähkölaskuun
  • 8. helmikuuta 2022

    Blogi: Vauhtia elintarvikevientiin neuvottelemalla

    Etelä-Korean viranomaiset myönsivät tammikuussa 2022 suomalaiselle siipikarjanlihalle vientiluvan. Vientiyritykset ottivat luvan ilolla vastaan. Etelä-Korea on tärkeä kauppakumppani…

    Blogi: Vauhtia elintarvikevientiin neuvottelemalla
  • 8. helmikuuta 2022

    Lihan jäädyttäminen -tulkinta täydentää vanhaa ohjetta

    Tulkinta täydentää Eviran ohjetta 16049 ”Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen elintarvikehuoneistoissa” ja koskee sekä lihan jäädyttämistä että pakastamista. Koska pakastaminen on…

    Lihan jäädyttäminen -tulkinta täydentää vanhaa ohjetta
  • 8. helmikuuta 2022

    Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohje päivitetty 4.2.2022

    Elintarvikelainsäädäntö edellyttää eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäiskauppaa käsittelevien elintarvikehuoneistojen hyväksymistä. Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohjeen tarkoitus on…

    Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohje päivitetty 4.2.2022