Yritykset
Uutisia yrityksille
-
23. toukokuuta 2022
Suolan määrää elintarvikkeissa pitää edelleen vähentää
Suomen markkinoilla on tarjolla voimakassuolaisia pakattuja elintarvikkeita yllättävän paljon. Ruokaviraston valtakunnallisen suolan ja ravintoarvon valvontahankkeen mukaan sekaleipien, leikkeleiden…
Suolan määrää elintarvikkeissa pitää edelleen vähentää -
19. toukokuuta 2022
Ruokamyrkytysepidemioiden määrässä ei suurta muutosta vuonna 2021
Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2021 46 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui lähes 1400 ihmistä. Yleisin taudinaiheuttaja oli norovirus. Salmonellaepidemiassa…
Ruokamyrkytysepidemioiden määrässä ei suurta muutosta vuonna 2021 -
9. toukokuuta 2022
Tuore uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille: asiaa kasvipasseista ja käytetyistä koneista
Ruokaviraston vuoden 2022 ensimmäinen uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille lähti matkaan 9. toukokuuta. Uutiskirjeessä muistutellaan kasvinterveystodistuksen korvaamisesta…
Tuore uutiskirje kasvien ja kasvituotteiden maahantuojille: asiaa kasvipasseista ja käytetyistä koneista -
6. toukokuuta 2022
Lihan jäädyttäminen -ohje päivitetty
Rekisteröityjen elintarvikehuoneistojen osalta tulkinta on muutettu vastaamaan Euroopan komission uutta tulkintaa. Kaikissa rekisteröidyissä elintarvikehuoneistoissa saa jäädyttää lihaa, kun…
Lihan jäädyttäminen -ohje päivitetty -
6. toukokuuta 2022
Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohjeeseen lisätty havainnolliset päätöksentekopuut
Rekisteröitävää toimintaa vai ei -ohjekokonaisuus sisältää varsinaisen ohjetekstin päätöksentekopuut koskien alkutuotantoa, tarjoilua ja myyntiä liitteen 3 taulukon: edellyttääkö elintarviketoiminta…
Rekisteröitävää elintarviketoimintaa vai ei? -ohjeeseen lisätty havainnolliset päätöksentekopuut -
13. huhtikuuta 2022
Ruokaketjun uutiskirjeessä aiheina muuan muassa pakkausmerkintähelpotukset ja luomusertifikaatti
Vuoden 2022 toinen Ruokaketjun uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia poimintoja elintarvikealalta, luomusta, viennistä ja ruokaketjuhankkeista. Kirjeen voi lukea myös…
Ruokaketjun uutiskirjeessä aiheina muuan muassa pakkausmerkintähelpotukset ja luomusertifikaatti -
12. huhtikuuta 2022
Kasvien ja kasvituotteiden maahantuontikiellot päivitetty
Tarkista päivitetty listaus kasvien ja kasviperäisten tuotteiden maahantuontikielloista täältä. Maahantuontikieltoja on asetettu EU:n ulkopuolelta tuotaville kasveille ja kasviperäisille tuotteille,…
Kasvien ja kasvituotteiden maahantuontikiellot päivitetty -
12. huhtikuuta 2022
Elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitusohje päivitetty
Ohje antaa suosituksia elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskien arvioimiseen ja tarkastustiheyksien määrittämiseen. Tarkastustiheyssuosituksissa on huomioitu erityisesti mikrobiologiset,…
Elintarvike- ja kontaktimateriaalitoiminnan riskiluokitusohje päivitetty -
8. huhtikuuta 2022
Lisäyksiä kasvinterveystodistusta vaativiin tuotteisiin
Kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden joukko laajenee 11.4.2022 alkaen. Katso EU:n ulkopuolelta tuotavien kasvinterveystodistusta vaativien tuotteiden luettelo Ruokaviraston verkkosivuilta.…
Lisäyksiä kasvinterveystodistusta vaativiin tuotteisiin -
6. huhtikuuta 2022
Puolukka- ja herkkutattisadot olivat hyviä kuivasta keskikesästä huolimatta
Vuoden 2021 luonnonmarjasato oli hyvä. Luonnonmarjoista puolukkaa kerättiin myyntiin eniten. Sen sato oli onnistuneen pölytyksen vuoksi edellisvuotista suurempi. Luonnonsienistä ylivoimaisesti eniten…
Puolukka- ja herkkutattisadot olivat hyviä kuivasta keskikesästä huolimatta -
24. maaliskuuta 2022
Blogi: Hanketimantit haussa – tositarkoituksella
Vuonna 2023 käynnistyvällä EU:n rahoituskaudella maaseudun kehittämisrahoituksen vaikutusten osoittaminen nousee entistä tärkeämpään asemaan, kirjoittaa johtava asiantuntija Susanna Ollila blogissamme.
Blogi: Hanketimantit haussa – tositarkoituksella -
15. maaliskuuta 2022
Tuet varmistavat kotimaisen ruoan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluita
Maatalouden ja maaseudun kehittämisen rahoitusta maksettiin viime vuonna Suomessa noin kaksi miljardia euroa. Summasta EU-rahoitusta on noin 48 %. Ruokavirasto on julkaissut tiedot vuonna 2021…
Tuet varmistavat kotimaisen ruoan riittävyyden ja kehittävät maaseudun palveluita -
11. maaliskuuta 2022
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus
Asiantuntijakatsauksessa tarkastellaan ruokamyrkytyksiä aiheuttavien zoonoosien tartuntoja ihmisillä, sekä näiden taudinaiheuttajien esiintymistä elintarvikkeissa ja niiden raaka-aineissa Suomessa.…
Elintarvikeperäiset zoonoosit Suomessa - vuosikatsaus -
24. helmikuuta 2022
Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi edelleen vuonna 2021
Ruokaviraston keräämien tietojen mukaan Suomessa vedettiin elintarvikkeita pois markkinoilta ensi kertaa yli 300 vuonna 2021 (309 tapausta) . Takaisinvetojen määrä on kasvussa kuudetta vuotta…
Elintarvikkeiden takaisinvetojen määrä kasvoi edelleen vuonna 2021 -
18. helmikuuta 2022
Kunnan valvomilta elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022
Kunnat alkavat periä yrityksiltä 150 euron suuruista perusmaksua elintarvikevalvonnasta vuoden 2022 alkupuolella. Esimerkiksi kyläkauppojen ei tarvitse kuitenkaan maksaa valvonnan perusmaksua. Lue…
Kunnan valvomilta elintarvikeyrityksiltä peritään valvonnasta perusmaksua vuonna 2022 -
16. helmikuuta 2022
Ruokaketjun uutiskirje nyt myös ruotsiksi
Vuoden 2022 ensimmäinen Ruokaketjun uutiskirje on ilmestynyt. Uutiskirjeeseen on koottu ajankohtaisia poimintoja elintarvikealalta, luomusta, viennistä ja ruokaketjuhankkeista. Kirjeen voi lukea nyt…
Ruokaketjun uutiskirje nyt myös ruotsiksi -
8. helmikuuta 2022
Säästöä maaseudun yritysten sähkölaskuun
Maaseudulla toimivat mikro- ja pienyritykset voivat nyt hakea tukea, jolla voi kattaa kolmasosan uusiutuvan energian käyttöön siirtymisen kustannuksista. Tuella voi hankkia esimerkiksi aurinkopaneeleita tai ilmalämpöpumppuja ja näin säästää sähkölaskussa.
Säästöä maaseudun yritysten sähkölaskuun -
8. helmikuuta 2022
Blogi: Vauhtia elintarvikevientiin neuvottelemalla
Etelä-Korean viranomaiset myönsivät tammikuussa 2022 suomalaiselle siipikarjanlihalle vientiluvan. Vientiyritykset ottivat luvan ilolla vastaan. Etelä-Korea on tärkeä kauppakumppani…
Blogi: Vauhtia elintarvikevientiin neuvottelemalla -
8. helmikuuta 2022
Lihan jäädyttäminen -tulkinta täydentää vanhaa ohjetta
Tulkinta täydentää Eviran ohjetta 16049 ”Elintarvikkeiden pakastaminen ja jäädyttäminen elintarvikehuoneistoissa” ja koskee sekä lihan jäädyttämistä että pakastamista. Koska pakastaminen on…
Lihan jäädyttäminen -tulkinta täydentää vanhaa ohjetta -
8. helmikuuta 2022
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohje päivitetty 4.2.2022
Elintarvikelainsäädäntö edellyttää eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäiskauppaa käsittelevien elintarvikehuoneistojen hyväksymistä. Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohjeen tarkoitus on…
Elintarvikehuoneiston hyväksyminen -ohje päivitetty 4.2.2022