Lähi- ja Keski-itä

Konttiin on pakattu tietoa näistä Lähi- ja Keski-idän maista:

GCC-maat yhtenäistävät ruokatuonnin standardejaan

GCC- eli Gulf Cooperation Council -maihin kuuluvat Arabiemiirikunnat, Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar ja Saudi-Arabia. GCC-maiden ruokatuonnin standardeja määrittävän Guide For Control On Imported Foods -ohjeistuksen oli määrä astua voimaan kaikissa GCC-maissa 1.10.2017.

Qatar otti ohjeistuksen käyttöön suunnitelman mukaisesti. Bahrain ja Kuwait ovat ilmoittaneet, etteivät ne toistaiseksi toimeenpane ohjeistusta. Arabiemiirikuntien, Omanin ja Saudi-Arabian osalta tietoja ohjeistuksen käyttöönotosta odotetaan vielä. Arabiemiirikunnat on ilmaissut, ettei tule kiirehtimään uuteen ohjeistukseen siirtymisessä.

Ohjeessa on todistusmalleja (liite 2) sekä teknisiä vaatimuksia ja standardeja eri tuotteille (liite 4). Liitteeseen 5 on listattu ne tuotteet, joille tarvitaan vientitodistuksen lisäksi halal-todistus (mallit liitteessä 3).

Ohjeistuksesta löytyy tietoa näistä elintarvikeryhmistä:

  • hunaja
  • jalostetut elintarvikkeet
  • kalastustuotteet
  • kasvit ja kasvituotteet
  • lajitellut elintarvikkeet (mm. mausteet, kuivahedelmät, kastikkeet, tee, kahvi, murot, kasviöljyt)
  • liha ja lihavalmisteet
  • maito ja maitotuotteet
  • munat ja munavalmisteet

Todistusten ehtoja ei voi muuttaa. Todistusmallit on aina hyväksytettävä etukäteen kussakin GCC-maassa. Suomessa Ruokavirasto tekee todistusmallit, ja maa- ja metsätalousministeriö hyväksyttää ne kohdemaassa.

Sivu on viimeksi päivitetty 28.1.2020