Viime päivinä Euroopassa on raportoitu afrikkalaista sikaruttoa (ASF) tavanomaista enemmän ja useassa eri maassa. Monessa tapauksessa tartunta on ilmeisesti siirtynyt luonnonvaraisista villisioista alueen kotisikoihin.
Ensimmäinen Bosnia-Hertsegovinan ASF-tapaus todettiin 22.6.2023 Bijeljinin alueella yhdessä kotisiassa, noin 5 km Serbian rajalta, jossa tautia on esiintynyt jo vuodesta 2019 asti.
Ensimmäiset Kroatian ASF-tapaukset varmistettiin 26.6. pienissä sikaloissa Itä-Kroatiassa Rajevo Selon ja Gunjan alueella ja 27.6. Privlakan alueella. Tautia on nyt todettu yhteensä kolmessa sikojen pitopaikassa. Etäisyys linnuntietä Rajevo Selon ja Gunjan sikaloista Bosnia-Hertsegovinan tapaukseen on noin 25 km. Kroatia on 23. maa Euroopassa, jossa on todettu ASF sen jälkeen, kun ASF-tartunta (genotyyppi II) tuli Kaukasiaan vuonna 2007.
Kesäkuussa kotisikatapauksia ovat ilmoittaneet myös mm. Latvia, Liettua, Puola ja Italia. Puolassa viimeisin tapaus oli 1779 lihasian sikalassa 28.6. alueella, jossa jo tiedettiin esiintyvän tartuntoja villisioissa (rajoitusvyöhyke II). Liettuassa todettiin tämän vuoden ensimmäinen kotisikatapaus maan lounaisosassa 23.6., niin ikään rajoitusvyöhykkeellä II. Latviassa todettiin ASF-tapaus 26.6. maan itäosassa noin 100 sian sikalassa rajoitusvyöhykkeellä II.
Italian eläinterveysviranomaiset raportoivat 27.6.2023 afrikkalaisen sikaruton levinneen kahdelle sikoja ulkona kasvattavalle tilalle Calabrian maakunnassa Italian eteläkärjessä. Tiloilla on ollut yhteyksiä sikatilaan, jossa tautia todettiin samalla alueella toukokuussa. Pitopaikoissa on vajaat 200 ja noin 250 sikaa. Calabriassa todettiin myös uusi ASF-tapaus luonnonvaraisessa villisiassa. Edellä mainitut tapaukset sijaitsevat aiemmin muodostettujen rajoitusvyöhykkeiden ulkopuolella. Etelä-Italian tapausten lisäksi afrikkalaisen sikaruton tapaus on todettu luonnonvaraisessa villisiassa Pohjois-Italiassa Paviassa alueella, jossa on jo voimassa afrikkalaisen sikaruton rajoitusvyöhyke II.
Ruokavirasto muistuttaa, että afrikkalainen sikarutto voi levitä paitsi villisikojen välityksellä, myös sianliha- ja villisianlihatuotteiden ja monien tavaroiden ja välineiden mukana. Kun saavutaan Suomeen maista, joissa esiintyy afrikkalaista sikaruttoa, tulee huolellisesti noudattaa tuontia ja tautisuojausta koskevia ohjeita ja suosituksia, jotta afrikkalainen sikarutto ei leviäisi myös Suomeen. Jos Suomessa löytää kuolleen tai sairaalta vaikuttavan villisian, tulee siitä ilmoittaa välittömästi kunnan- tai läänineläinlääkärille, jotta mahdollinen tautitartunta saataisiin nopeasti tietoon ja taudin vastustustoimet käynnistettyä. Jos havaitset sioissasi afrikkalaiseen sikaruttoon viittaavia oireita, on asiasta ilmoitettava välittömästi kunnan- tai läänineläinlääkärille.
Lisätietoja afrikkalaisesta sikarutosta