Afrikkalainen sikarutto levinnyt Tšekin villisioissa

5. toukokuuta 2023

Tšekin pohjoisosassa on todettu afrikkalaisen sikaruton (ASF) tapaus sairaana ammutussa villisiassa alueella, jossa tautia ei aikaisemmin esiintynyt.

Sairaalta vaikuttanut villisika ammuttiin Liberecin alueella Mimoňin kaupungin eteläpuolella 28.4.2023. Tapaus varmistui afrikkalaiseksi sikarutoksi maan viranomaislaboratorion tutkimuksissa 3.5.2023.  Tšekissä on esiintynyt afrikkalaista sikaruttoa luonnonvaraisissa villisioissa maan pohjoisosassa viime vuoden marraskuun lopulta lähtien, minä aikana tautia on todettu muutamissa villisioissa aivan lähellä Puolan rajaa. Nyt todettu villisikatapaus on kuitenkin noin 60 km päässä lähimmistä edellisistä tautitapauksista, rajoitusvyöhykkeiden ulkopuolisella metsäisellä alueella. Löytöpaikan vieressä kulkee maantie ja lähistöllä sijaitsee lentokenttä ja luonnonsuojelualueita. Uuden tautitapauksen sijainnin ympärille on perustettu tartuntavyöhyke ja viranomaiset jatkavat taudin vastustustoimenpiteitä. Tšekissä ei ole todettu tartuntoja kotieläiminä pidetyissä sioissa.

Nyt todettu tapaus osoittaa jälleen, kuinka vaikeaa on estää taudin leviäminen uusille alueille villisikojen mukana. On myös vaikea selvittää, siirtyikö tartunta näin pitkän matkan päähän elävän eläimen mukana vai onko ihmisten toiminnalla osuutta.

Ruokavirasto muistuttaa, että afrikkalainen sikarutto on vakava uhka myös Suomelle. Kuolleesta, kolariin joutuneesta tai sairaalta vaikuttavasta villisiasta on tärkeää ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, jotta mahdollisen tartunnan jäljille päästään nopeasti.

Lue lisää afrikkalaisesta sikarutosta