Afrikkalaista sikaruttoa kahdessa tuotantosikalassa Länsi-Puolassa

7. huhtikuuta 2020

Puolassa on todettu afrikkalaista sikaruttoa kahdessa isossa tuotantosikalassa maan länsiosassa. Ensimmäinen tapaus havaittiin 20.3.2020 rajoitusalueella Otyńin kunnassa Länsi-Puolassa porsastuotantosikalassa, jossa oli lähes 24 000 sikaa, jotka lopetettiin. Se on suurin sikala Puolassa, jossa tähän mennessä on tautia todettu. Tilalta on linnuntietä 66 km Saksan rajalle. Länsi-Puolan rajoitusalue oli perustettu, kun alueelta löytyi villisikatapauksia marraskuusta 2019 alkaen.

Toinen tapaus oli ensimmäisen kontaktitila, johon oli viety ensimmäisestä sikalasta välitysporsaita viimeksi 16.3.2020. Tila sijaitsee tähänastisten rajoitusalueiden ulkopuolella Dopiewon kunnassa ensimmäisen tapauksen itäpuolella. Tilalla tutkittiin eläimiä ensimmäisen kerran 20.3., mutta afrikkalaista sikaruttoa ei todettu. Myöskään kuolleisuus ei ollut noussut. Vasta 1.4. viidestä kuolleesta siasta otetuista näytteistä kahdessa todettiin afrikkalaista sikaruttoa RT-PCR -testissä kansallisessa referenssilaboratoriossa Pulawyssa. Tämän tilan kaikki 10 000 sikaa on nyt lopetettu.

Tapaukset osoittavat jälleen, miten vaikeaa on tartunnan leviämisen estäminen maan sisällä, kun tartuntoja on sekä villisioissa että tuotantosioissa maan jossakin osassa.

 

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta