Kesykyyhkyissä todettu herkästi tarttuvaa lintuvirusta Siilinjärvellä

1. syyskuuta 2023

Siilinjärvellä kuolleena löytyneistä kesykyyhkyistä (pulu) on todettu lintujen ortoavulavirus 1 (AOAV-1, PMV-1). Löytöpaikan ympäristöstä oli viikon sisällä löydetty 10–20 kuollutta pulua. Todettu virus on virulenttia eli voimakkaasti tautia aiheuttavaa virustyyppiä. Edellisen kerran viruksen aiheuttamaa kesykyyhkyjen kuolleisuutta todettiin Puumalassa toukokuussa 2023.

Sama virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Kesykyyhkypopulaatioissa PMV-1-viruksen aiheuttamia taudinpurkauksia esiintyy tyypillisesti kylmänä vuodenaikana. Oireina voi olla lentokyvyttömyyttä, apaattisuutta ja hermostollisia oireita (esim. kävely pää vinossa) sekä lintujen kuolemia.

Siipikarjan ja muiden lintujen pitäjien tulee huolehtia hyvästä tautisuojauksesta, jotta tartunta ei leviäisi lintujen pitopaikkaan. Lintujen pitäjien tulisi huolehtia mm. siitä, että linnut eivät pääse tekemisiin luonnonvaraisten lintujen kanssa, lintujen rehut ja juomavesi on suojattu luonnonvaraisilta linnuilta ja lintujen pitopaikkaan kuljettaessa vaihdetaan suojavaatteet ja jalkineet sekä pestään kädet. Jos linnuilla havaitaan sairauden oireita, tulee oireista ilmoittaa kunnaneläinlääkärille.

Lisätietoja:

Newcastlen tauti