Kettuja ja supikoiria tarvitaan näytteeksi rabieksen seurantaohjelmaan

31. lokakuuta 2022

Ruokavirasto kaipaa lisää pienpetonäytteitä Kaakkois- ja Itä-Suomesta rabieksen seurantaohjelmaa varten. Kaakkoisrajan syöttirokotuskampanja metsärabieksen torjumiseksi on tänäkin syksynä jatkunut rokotteiden lentolevityksenä maastoon. Kampanjan onnistumista pitää seurata tutkimalla alueelta metsästettyjä tai kuolleena löydettyjä kettuja ja supikoiria rokotemerkkiaineen ja rokotteiden aiheuttamien vasta-aineiden varalta. Eläimet tutkitaan myös rabiesviruksen varalta. Luotettava seuranta vaatii riittävän näytemäärän, ja Suomen rokotusalueella vähimmäismääräksi on katsottu 360 pienpetoa (kettuja tai supikoiria) vuodessa. Vuonna 2021 näytekeräys sujui erittäin hyvin ja kiintiö ylitettiin reippaasti (474 eläintä). Tänä vuonna näytteiden tulo Ruokavirastoon on kuitenkin ollut hitaampaa, ja lokakuussa on päästy vasta vähän yli puoliväliin tavoitetta.

Näytteitä on saatu hyvin Ruokolahti-Imatran, Parikkalan, Ylämaan, Kiteen, Tohmajärvi-Värtsilän ja Etelä-Saimaan riistanhoitoyhdistyksistä, mutta joistakin riistanhoitoyhdistyksistä ei ole saatu vielä yhtään näytettä. Ruhokeräyksen rhy-kohtaista tilannetta voi seurata tältä sivulta.

Rokotusalueen ketuista ja supikoirista maksetaan rhy:n kautta palkkiota (15 euroa metsästetyistä, 40 euroa kuolleena löytyneistä).

Rabiesta on Suomessa menestyksekkäästi torjuttu jo 1990-luvulta alkaen. Metsästäjien toimittamat näytteet ovat olleet ja ovat edelleen syöttirokotuskampanjan seurannassa välttämättömiä. Kun mahdollisimman moni alueen metsästäjä muistaa lähettää yhdenkin eläimen vuoden aikana tutkimuksiin, voimme saada seurannan toimimaan. Ruokavirasto kiittää kaikkia näytteiden lähettäjiä!

Näytteenlähetysohjeita

Lisätietoja
erikoistutkija Marja Isomursu, p. 040 512 1248 (pienpetojen tutkiminen)
ylitarkastaja Tiia Tuupanen, p. 040 489 3348 (raivotaudin vastustaminen)