Korkeasaaren Villieläinsairaalaan hoitoon viedyllä kanahaukalla lintuinfluenssa

19. helmikuuta 2021

Helsingin Kumpulasta löytyneellä ja Korkeasaaren Villieläinsairaalaan hoitoon viedyllä kanahaukalla on varmistunut lintuinfluenssatartunta. Ruokavirastoon toimitetusta, lopetetusta haukasta todettiin korkeapatogeeninen eli linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttava H5N8-tyypin lintuinfluenssa. Tautilöydöksen vuoksi Korkeasaaren Villieläinsairaalaan ei voi toistaiseksi toimittaa eläimiä hoitoon.

Kumpulasta löytynyt huonokuntoinen kanahaukka toimitettiin sunnuntai-iltana 7. helmikuuta hoitoon Villieläinsairaalaan, missä lintu lopetettiin kuntonsa vuoksi heti seuraavana aamuna. Lintuinfluenssatartunnan hävittämiseksi kaikki Villieläinsairaalassa samaan aikaan hoidossa olleet luonnonvaraiset linnut lopetettiin varotoimenpiteenä.  

Viranomaisten määräämien rajoitusten vuoksi Villieläinsairaala ei voi ottaa luonnonvaraisia eläimiä hoitoon, ennen kuin sairaalan tilat on puhdistettu ja desinfioitu. Pääkaupunkiseudun hoitoa tarvitsevat luonnonvaraiset eläimet tulee toistaiseksi toimittaa Yliopistolliselle eläinsairaalalle Viikkiin. Villieläinsairaala tulee tiedottamaan verkkosivuillaan, kun toiminta voidaan aloittaa uudelleen. Lintuinfluenssatilanteen takia Villieläinsairaala ei tule avaamisen jälkeen ottamaan vesi- eikä petolintuja toistaiseksi hoitoon.

Lintuinfluenssan leviämisen estämiseksi olisi suositeltavaa, että jos sairaita vesi- ja petolintuja viedään pääkaupunkiseudulta muualle kuin Yliopistolliseen eläinsairaalaan Viikkiin, oltaisiin yhteydessä kyseisen hoitolan alueen kunnan- tai läänineläinlääkäriin.

Tautiepäilystä ilmoitettava virkaeläinlääkärille

Korkeapatogeenista H5N8-tyypin lintuinfluenssaa on aiemmin todettu Helsingin Eläintarhanlahdelta löytyneestä kyhmyjoutsenesta sekä fasaanitarhalta ja luonnonvaraisista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä. Ärhäkkää lintuinfluenssaa on luultavasti luonnonlinnuissa muuallakin Suomessa.

Lintujen joukkokuolemista on ilmoitettava viipymättä kunnaneläinlääkärille tai läänineläinlääkärille. Lintuinfluenssaan viittaavana joukkokuolemana voidaan pitää tilannetta, jossa samalta alueelta löytyy kuolleena useampi kuin yksi joutsen, viisi tai useampi muu vesilintu tai yli kymmenen muihin lajeihin kuuluvaa lintua. Myös kuolleena löytyneistä, yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa. Mikäli oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava kunnaneläinlääkärille. Epäilytilanteessa virkaeläinlääkäri tarkastaa linnut, ottaa tarvittavat näytteet ja huolehtii niiden lähettämisestä Ruokavirastoon tutkittavaksi.

Ruokavirasto kehottaa tehostamaan siipikarjatilojen tautisuojausta lintuinfluenssatartuntojen estämiseksi koko maassa. Siipikarja ja kaikki kotieläiminä pidettävät linnut tulee pitää sisällä tai suojata kosketukselta luonnonvaraisiin lintuihin, ettei virus leviäisi pitopaikkoihin. Lintuinfluenssatilanteen vuoksi siipikarjan ulkonapitokielto aikaistui kolmella viikolla ja astui voimaan 8. helmikuuta.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Nyt leviävän H5N8-tyypin lintuinfluenssan ei tiedetä koskaan tarttuneen ihmiseen.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436 (eläintautien valvonta)
Yksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (lintujen virustaudit ja diagnostiikka)

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa 
Korkeasaaren Villieläinsairaalasta löytyi lintuinfluenssaa (korkeasaari.fi)