Lintuinfluenssaa myös neljän turkistarhan eläimissä

14. heinäkuuta 2023

Ruokavirastossa tutkittavina olleiden, neljän etelä- ja keskipohjalaisen turkistarhan eläimistä on varmistunut korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Kyseessä on sama viruskanta, joka todettiin eilen torstaina Kaustisella sijaitsevan turkistarhan siniketuista, ja joka on aiheuttanut useita luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemia tämän vuoden aikana. Tautia on löytynyt nyt yhteensä viideltä turkistarhalta.

Uusista tarhatapauksista kaksi sijaitsee Kauhavalla, Etelä-Pohjanmaalla, yksi Kaustisella ja yksi Halsualla, Keski-Pohjanmaalla. Lintuinfluenssaa löytyi myös nyt siniketuilta sekä toisen kauhavalaisen tarhan minkeiltä. Tarhaajat olivat lähettäneet Ruokavirastoon näytteitä tutkittavaksi eläinten sairauden- tai kuolinsyyn selvittämiseksi.

Turkiseläinten lintuinfluenssatartunta ei aiheuta tarhalle eläintautiviranomaisen määräämiä rajoituksia. Ruokavirasto ja aluehallintovirastot seuraavat kuitenkin tilannetta yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja hyvinvointialueiden terveysviranomaisten kanssa.

Ruokavirastossa tutkitaan parhaillaan näytteitä useammasta lokkien joukkokuolemasta eri puolilta Suomea. Ruokaviraston nettisivuille päivitetään tiedot varmistuneista lintuinfluenssatapauksista.

Lue lisää: 

Turkistarhan ketuilla todettu lintuinfluenssaa 
Lintuinfluenssa
Turkistarhojen zoonoosit -riskiprofiili (pdf)
THL: Lintuinfluenssa
THL: Toimenpideohje ihmisen lintuinfluenssatartuntojen torjumiseksi