Merikotkan poikanen kuoli lintuinfluenssaan Närpiössä

18. kesäkuuta 2021

Alkukesän kolmas merikotkan lintuinfluenssatapaus on varmistunut Närpiössä, Pohjanmaalla. Pesästään kuolleena löytyneellä merikotkan poikasella todettiin Ruokaviraston tutkimuksissa korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa. Aiemmin Kirkkonummelta löytyi kaksi samaan virukseen kuollutta merikotkan poikasta.

Närpiöstä 28. toukokuuta löytynyt kotkanpoikanen on ensimmäinen Länsi-Suomessa kuluvan epidemian aikana varmistunut lintuinfluenssatapaus. Etelä- ja Itä-Suomessa on varmistunut yhteensä kolmisenkymmentä lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa, mutta oletettavasti tautia esiintyy enemmän ja muuallakin maassa.

Ruokavirasto suosittelee pitämään siipikarjan ja muut linnut sisällä tai verkolla suojattuina, kunnes tautitilanne helpottaa.

Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille. Luonnonvaraisia lintuja tai niiden ruokintapaikkoja käsiteltäessä on syytä noudattaa hygieenisiä toimintatapoja, kuten käyttää suojakäsineitä ja pestä kädet huolellisesti.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonvaraiseen lintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
TTL: Lintuinfluenssalta suojautuminen
EFSA: Avian influenza overview February–May 2021