Merikotkan poikaset kuolivat lintuinfluenssaan Kirkkonummella

16. kesäkuuta 2021

Alkukesän viimeisimmät lintuinfluenssatapaukset ovat varmistuneet Kirkkonummella, Lappeenrannassa, Imatralla ja Tohmajärvellä. Kahdella merikotkan poikasella, jotka löytyivät kuolleina pesästään Kirkkonummella, todettiin korkeapatogeeninen H5N1-tyypin lintuinfluenssa Ruokaviraston tutkimuksissa. Sama virus todettiin niin ikään Lappeenrannasta, Imatralta ja Tohmajärveltä löytyneistä valkoposkihanhista. Ruokavirasto suosittelee pitämään siipikarjan ja muut linnut sisällä tai verkolla suojattuina, kunnes tautitilanne helpottaa.

Ruokavirastossa on tutkittavana kolmaskin kuolleena pesästään löytynyt merikotkan poikanen, mutta tulokset tämän Pohjanmaalta löytyneen kotkanpoikasen osalta valmistuvat myöhemmin.

Meneillään oleva lintuinfluenssaepidemia on yksi pahimmista Euroopassa koskaan todetuista. Tapauksia on viime lokakuun jälkeen raportoitu Euroopassa 28 maassa yhteensä yli 3 500, ja arviolta yli 22 miljoonaa siipikarjalintua on kuollut tai jouduttu lopettamaan lintuinfluenssan vuoksi. Etelä- ja Itä-Suomessa on varmistunut yhteensä yli 20 lintuinfluenssatapausta luonnonvaraisissa linnuissa, mutta oletettavasti tautia esiintyy enemmän ja muuallakin maassa.

Kun uusia tapauksia yhä ilmenee luonnonvaraisilla linnuilla, taudin leviämisriski siipikarjatiloille pysyttelee korkeana. Lintuinfluenssaan viittaavista tautiepäilyistä, kuten luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista ja yksittäisistä kuolleista petolinnuista, tulee ilmoittaa virkaeläinlääkärille. Jos oireita havaitaan siipikarjassa tai muissa vankeudessa pidettävissä linnuissa, on asiasta välittömästi ilmoitettava virkaeläinlääkärille. Luonnonvaraisia lintuja tai niiden ruokintapaikkoja käsiteltäessä on syytä noudattaa hygieenisiä toimintatapoja, kuten käyttää suojakäsineitä ja pestä kädet huolellisesti.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen luonnonvaraiseen lintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin.

Lisätietoja:

Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lintuinfluenssa Suomessa
EFSA: Avian influenza overview February–May 2021

Täydennys uutiseen 17.6.: Lisätty ingressiin valkoposkihanhen lintuinfluenssatapaus Tohmajärvellä.