Oravilla loisen aiheuttamaa ripulitautia

8. syyskuuta 2022

Oravilla on parin viime vuoden aikana todettu Suomessa kryptosporidiloisen aiheuttamaa ripulitautia. Tautiin sairastuvat tyypillisesti nuoret oravanpoikaset, ja ne kuolevat kuivumisen ja kuihtumisen seurauksena. Tapauksia on tullut Ruokaviraston tietoon runsaasti etenkin kesän loppupuolella, eri puolilta maata.

Taudin aiheuttaja on Cryptosporidium-suvun alkueläin, joka elää loisena isäntäeläimensä suolen limakalvolla. Loinen vahingoittaa suolen epiteeliä ja vaikuttaa näin nestetasapainoon ja ravinteiden imeytymiseen. Loinen leviää sairaan oravan ulosteissa ympäristöön, ja toiset oravat saavat tartunnan suun kautta, kun nielevät ravinnon tai veden mukana loisen tartunnallisia muotoja, ookystia.

Oravista on tunnistettu kahtakin eri kryptosporidilajia, joista toinen on oraville tyypillinen laji Cryptosporidium sciurinum ja toinen on vielä tarkemmin nimeämätön kryptosporidien maaoravagenotyyppi (Cryptosporidium chipmunk genotype I). Ruokavirasto on tutkinut oravien kryptosporideja yhteistyössä Ruotsin eläinlääketieteellisen laitoksen (SVA) kanssa.

Oravien kryptosporidit ovat zoonoottisia ja voivat siten tarttua oravan ulosteiden välityksellä myös ihmiseen aiheuttaen ikävää ripulia. Sairaiden oravien käsittelyä pitäisi välttää. Jos oireilevia oravia koskee, pitää suojata kädet käsinein ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Kesäisin oravia ei kannata houkutella yhteen ruokkimalla, koska tämä voi helpottaa loisen tarttumista oravasta toiseen.

Lisätietoja: tutkimusprofessori Antti Oksanen, p. 029 520 4792.