Potsi 2020 -valmiusharjoituksessa varaudutaan afrikkalaiseen sikaruttoon

20. lokakuuta 2020

potsi2020 -logo.

Ruokavirasto koordinoi tänä syksynä Potsi 2020 -valmiusharjoitusta, jossa harjoitellaan varautumista afrikkalaiseen sikaruttoon (ASF). Sioille kohtalokas verenvuotokuumetauti on levinnyt Euroopassa nopeasti ja uhka taudin leviämisestä Suomeen on kasvanut viime vuosina huomattavasti.

Valmiusharjoitus koostuu yhdeksästä koulutustilaisuudesta ja harjoituksesta, jotka Ruokavirasto järjestää yhdessä aluehallintoviraston kanssa. Niissä testataan viranomaisten ja eräiden sidosryhmien toimintavalmiutta tilanteissa, joissa villisiassa olisi todettu ASF ja havaitun taudinpurkauksen ympärille olisi perustettu rajoitusvyöhyke.

Harjoituskokonaisuuksia ovat eläintautiviranomaisten ja elinkeinon viestintä sekä viranomaisten ja eri sidosryhmien toiminta taudinpurkauksen torjunnassa. Keskiviikkona 21. lokakuuta harjoitellaan varautumista sikoja teurastavassa laitoksessa. Harjoituskokonaisuuden avulla pyritään parantamaan eri tahojen yhteistoimintaa ja kehittämään varautumista afrikkalaiseen sikaruttoon koko maan tasolla.

Harjoitukset järjestetään sovellettuina työpöytäharjoituksina, joissa osallistujat keskustelevat heille annetuista tehtävistä. Valitsevasta koronapandemiasta johtuen osallistujat ottavat osaa harjoitukseen virtuaalisesti.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Riikka Lahdenperä, p. 029 520 4558
Ylitarkastaja Leena Oivanen, p. 029 520 4785

Sähköpostit ovat muotoa: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Afrikkalainen sikarutto (ASF)