Ruokavirasto muutti lopetuslinjaustaan turkiseläinten koronavirustartunnoissa

9. marraskuuta 2021

Ruokavirasto on muuttanut lopetuslinjaustaan mahdollisissa minkkien ja supikoirien koronavirustapauksissa. Jatkossa Ruokavirasto määrää turkiseläimet lopetettavaksi, jos tarhalla todetaan vakava virusmuunnos, joka kiertää rokotesuojaa ja voisi vaarantaa ihmisten rokotusten tehokkuuden. Aiemman linjauksen mukaan turkistarhan eläimet olisi määrätty aina lopetettavaksi, jos tarhan eläimissä olisi todettu koronavirustartunta.

Ruokaviraston aiempi linjaus turkiseläinten koronavirustartunnoista tehtiin syksyllä 2020. Linjauksen uudelleentarkasteluun päädyttiin, koska tilanne on muuttunut viimevuotisesta: Itse viruksesta (SARS-CoV-2) sekä sen aiheuttamasta taudista (COVID-19) tiedetään enemmän. Myös väestön koronatilanne poikkeaa vuoden takaisesta, ja ihmisten tartuntojen torjunta perustuu vahvasti rokotuksiin. Ennen linjauksen muuttamista Ruokavirasto pyysi lausunnon Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sekä arvioi muiden maiden käytäntöjä.

Vakavin terveysvaara, jonka minkkien tai supikoirien koronavirustartunta voi aiheuttaa, on ihmisten rokotussuojaa kiertävien uusien virusmuunnosten syntyminen turkistarhoilla. Mahdollisten virusmuunnosten havaitsemiseksi kunnaneläinlääkärit ottavat kerran viikossa näytteitä turkistarhalta, jonka eläimissä on todettu koronavirustartunta. Näytteet tutkittaan virusmuunnosten varalta Ruokaviraston virologian laboratoriossa.

Turkistarhoilla on noudatettava edelleen tiukkoja tautisuojauskäytäntöjä tartuntojen estämiseksi. Erittäin tärkeää on, että turkistarhoilla työskentelevät ja heidän lähipiirinsä ovat saaneet täyden rokotesuojan koronavirusta ja sen aiheuttamaa COVID-19 -tautia vastaan. Rokotuksissa noudatetaan THL:n yleisiä rokotusohjeita.

Koronavirusseurantaa turkistarhoilla on tehty sekä epäilyyn perustuen että rutiinitarkastuksina viime joulukuusta lähtien. Kesäkuussa Ruokavirasto tehosti turkistarhojen koronavirusseurantaa Euroopan komission päätöksen takia. Seurantatutkimusten perusteella Suomessa ei ole todettu koronavirustartuntaa minkeissä tai supikoirissa.

Lisätietoja:

Osastonjohtaja Terhi Laaksonen, p. 029 520 4530 (eläintautien valvonta)
Yksikönjohtaja Tuija Gadd, p. 029 520 4183 (virologiset tutkimukset)

Sähköpostit: etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

SARS-CoV-2 turkiseläimillä 
SARS-Cov-2 -seurantatutkimukset turkistarhoilla