Saksassa todettu lisää ASF-tapauksia

18. syyskuuta 2020

Saksassa on 18.9. mennessä todettu kuusi uutta afrikkalaisen sikaruton tapausta villisioissa. Maan ensimmäinen tapaus raportoitiin 10.9. Brandenburgin alueella itäisessä Saksassa, joka onneksi ei ole Saksan sikatalouden merkittävintä aluetta. Uudet tapaukset löytyivät joidenkin kilometrien päästä ensimmäisestä tapauksesta samalta alueelta. Viisi näistä villisioista löydettiin kuolleina ja yksi ammuttiin.

Saksa on perustanut villisikatapausten ympärille rajoitusalueen, jonka säde on n. 20–25 km. Ensimmäisen tartuntatapauksen ympärillä on lisäksi ydinosa (säde n. 3 km), joka on jo aidattu siirrettävällä sähköaidalla. Ydinalueelle pääsy on ulkopuolisilta kielletty. Koko rajoitusalueella on kielletty kaikki metsästys ja maataloustyöt ml. sadonkorjuu. Rajoitusalueella on tehostettu villisikojen raatojen etsintää ja apuna käytetään metsästäjiä, droneja ja koiria. Löydetyistä eläimistä maksetaan palkkio. Kaikki kuolleena löydetyt villisiat testataan ja niiden raadot hävitetään niin etteivät ne levitä tartuntaa. Rajoitusalueella ei saa pitää koiria irrallaan.

Alueella on noin 13 000 sikaa ja 39 rekisteröityä, toimivaa sikatilaa. Sikojen ja niiden pitopaikkojen tarkastaminen on aloitettu. Sikojen siirtäminen pitopaikoista on kielletty.

Viruksen on todettu olevan samaa geenityyppiä, jota on tällä hetkellä muissa Keski- ja Itä-Euroopan maiden tautipurkauksissa.

Tautitilanteen selvitys Saksassa jatkuu ja vastustustoimista raportoidaan EU:n komissiolle.

Lue lisää afrikkalaisesta sikarutosta.