Tänä vuonna ennätysmäärä ASF-tapauksia villisioissa Euroopassa

25. kesäkuuta 2020

Vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä on Euroopassa todettu yli 4000 afrikkalaisella sikarutolla infektoitunutta villisikaa. Tämä vastaa jo noin 60 prosenttia siitä määrästä, joka todettiin viime vuonna yhteensä. Puolassa ja Unkarissa määrät ovat vielä korkeampia, enemmän kuin 70 % vuoden 2019 tapauksista (ADNS-ilmoitukset). Näitä numeroita voi osittain selittää se, että villisikoja on metsästetty ja niiden ruhoja on etsitty intensiivisemmin kuin aiemmin.

Tuotantosikojen tautitapauksia on ollut sen sijaan vähemmän, vuoden ensimmäisellä neljänneksellä on löydetty sikatiloilta 214 tapausta, mikä vastaa 11 prosenttia viimevuotisesta kokonaismäärästä. Näistä tapauksista oli suurin osa Romaniassa ja niistä valtaosa takapihasikaloissa.

Puolassa on todettu tänä vuonna 5 infektoitunutta sikatilaa, joista viimeisin muutama päivä sitten maan lounaisosassa, Ala-Sleesiassa. Puola on tehnyt paljon taudin vastustustoimia, mutta afrikkalainen sikarutto leviää maassa edelleen, sekä sikatiloilla että villisikapopulaatiossa. Myös Liettuassa on todettu villisikatapaus uudella alueella, joka oli aiemmin vain tartunta-alueen suojavyöhykettä.

 

Lisätietoa afrikkalaisesta sikarutosta