SARS-CoV-2 -seurantatutkimukset turkistarhoilla

Ruokavirasto käynnisti joulukuussa 2020 koronavirusseurannan, joka koski kaikkia turkistarhoja, jotka kasvattavat minkkejä tai muita näätäeläimiä. Alkuvuoden 2021 aikana seuranta aloitettiin myös suomensupeja kasvattavilla turkistarhoilla. Minkki- ja suomensupitarhojen seuranta jatkui 20.6.2021 saakka, jonka jälkeen aloitettiin uusi seuranta, joka jatkuu 31.3.2023 asti. 1.4.2023 seuranta muuttuu ja on voimassa toistaiseksi

Turkistarhaajien tulee 31.3.2023 asti lähettää itsestään kuolleita tai heikkokuntoisina lopetettuja turkiseläimiä säännöllisesti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Tarhaajat ovat saaneet tarkemmat ohjeet näytteiden lähettämisestä aluehallintoviraston tai kunnaneläinlääkärin kautta. Ruokavirasto vastaa näytteiden tutkimuskustannuksista.

Turkiseläinten koronavirusseurannan tulokset (tarhaajien lähettämät näytteet, otettu ennen 21.6.2021):

Tutkittu näytemäärä Näytteitä lähettäneet tarhat Tulokset
3689 kpl 217 kpl Ei todettuja SARS-CoV-2-tapauksia

Yhden kerran tutkittuja tarhoja on 47, kaksi kertaa tutkittuja on 13, kolme kertaa tutkittuja on 15, neljä kertaa tutkittuja on 21, viisi kertaa tutkittuja on 23, kuusi kertaa tutkittuja on 17, seitsemän kertaa tutkittuja on 30, kahdeksan kertaa tutkittuja on 38, yhdeksän kertaa tutkittuja on 12 ja kymmenen kertaa tutkittuja on 1.(Näytteet otettu ennen 21.6.2021, päivitetty 5.7.2021)

Lisäksi kunnaneläinlääkärit toteuttavat turkistarhoilla näytteenottoja, joissa otetaan näytteitä elävistä eläimistä. Näytteet otetaan seuraavissa tilanteissa:

  • Turkistarhalla epäillään koronavirustartuntaa eläinten oireiden tai lisääntyneen kuolleisuuden perusteella tai tarhalla työskentelevällä henkilöllä on todettu koronavirustartunta.
  • Turkistarhalta ei ole lähetetty Ruokavirastoon kuolleita minkkejä tai suomensupeja seurantatutkimusta varten, esim. sen vuoksi, että tarhalla ei ole kuollut eläimiä.
  • Turkistarhalta siirretään muille tarhoille minkkejä tai suomensupeja jalostus- tai siitoseläimiksi.

Alustava kartoitustutkimus 2020

Ruokavirasto toteutti marraskuussa 2020 minkkitarhoilla koronavirustartuntoja selvittävän kartoituksen. Näytteenottoon valittiin yhteensä 30 minkkitarhaa kymmenen kunnan alueella Kalajoella, Kauhavalla, Kaustisella, Kokkolassa, Korsnäsissä, Mustasaaressa, Närpiössä, Pedersöressä, Uusikaarlepyyssä ja Vöyrissä. Kuntien valinnassa huomioitiin alueellinen ihmisten koronaepidemian tilanne ja minkkien tuotantomäärät. Näytteeksi otettiin itsestään kuolleita minkkejä, jotka kunnaneläinlääkäri toimitti Ruokaviraston laboratorioon tutkittavaksi. Pandemian aiheuttanutta koronavirusta (SARS-CoV-2) ei todettu.

 

Sivu on viimeksi päivitetty 30.3.2023