Metsästetyn villisian käsittelyä ohjeistettu

7. huhtikuuta 2022

Ruokavirasto on ohjeistanut villisian metsästäjiä ruhojen, lihan ja sivutuotteiden hygieenisestä käsittelystä. Oikeita toimintatapoja noudattamalla huolehditaan elintarviketurvallisuudesta ja estetään metsästetyssä eläimessä mahdollisesti esiintyvien tautien leviäminen muihin eläimiin tai ihmisiin. Ohje koskee tämänhetkistä tartuntatilannetta, jossa afrikkalaista sikaruttoa (ASF) ei ole todettu Suomessa, mutta taudin Suomeen leviämisen riski on kaiken aikaa olemassa.

Villisioissa voi esiintyä myös muita bakteeri-, virus- ja loistauteja, joiden ehkäisyn takia on hyvä toimia huolellisesti ja hygieenisesti. Myös teurasjätteitä käsiteltäessä on hyvä muistaa, että niissä saattaa olla ihmisiin tai eläimiin tarttuvia tauteja.

Sairaalta vaikuttavaa riistaeläintä ei pidä käyttää elintarvikkeeksi eikä sitä antaa koirien tai muiden eläinten ruuaksi edes kypsennettynä. Sairaasta villisiasta tulee ilmoittaa kunnaneläinlääkärille välittömästi.

Ulkomailla metsästetyn villisian tai sen lihan tuonnissa Suomeen on otettava huomioon maahantuontia koskevat rajoitukset sekä toisista EU-jäsenmaista että EU:n ulkopuolelta.

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Leena Oivanen, p. 040 354 7813
Ylitarkastaja Eva Marami, p. 050 453 2516
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Saaliiksi saadun villisian käsittely, kun Suomessa ei ole todettu afrikkalaista sikaruttoa