Ukrainalaislemmikkien maahantulon lievennykset päättyvät

14. kesäkuuta 2023

Ukrainasta Suomeen saapuvien lemmikkieläinten on täytettävä normaalit maahantulovaatimukset heinäkuusta alkaen. Euroopan komissio on päättänyt, että EU:n alueelle sotaa pakenevien ukrainalaisten omien koirien, kissojen ja frettien maahantuonnin erillisehdot päättyvät 30. kesäkuuta 2023.

Venäjän hyökkäyssodan käynnistymisen jälkeen Ukrainasta on komission suosituksesta saanut tulla EU:n alueelle oman lemmikin kanssa lievennetyin ehdoin. Jatkossa sellaiset lemmikit, jotka eivät täytä lainsäädännön määrittelemiä maahantuloehtoja, voidaan palauttaa lähtömaahan tai lopettaa omistajan kustannuksella.

Maahantulovaatimusten tarkoituksena on suojata ihmisten ja eläinten terveyttä. Ukrainassa esiintyy sekä ihmisten että eläinten terveydelle vaarallista, eläimen pureman välityksellä leviävää raivotautia eli rabiesta, ja ihmisten terveydelle vaarallista myyräekinokokkia, joka on heisimatoihin kuuluva suolistoloinen.

Jo yli vuoden kestäneen hyökkäyssodan aikana Ukrainasta on komission erillispäätöksen turvin saapunut Suomeen pakolaisten mukana yli 2 100 lemmikkiä. Maahantulon yhteydessä lemmikin haltija on saanut ohjeet jatkotoimenpiteistä muun muassa rabiesrokotusta ja lemmikin eristämistä varten ja koirat on lääkitty ekinokokkiloisen häätämiseksi.

Ruokaviraston rajaeläinlääkäreiden mukaan on viitteitä siitä, että komission kädenojennusta kevennetyistä maahantulovaatimuksista on myös käytetty hyväksi muiden kuin omien lemmikkien sekä mahdollisesti eteenpäin myytäväksi tarkoitettujen koirien ja kissojen tuomisessa Ukrainasta EU:n alueelle.

Lisätietoa omistajan mukana Ukrainasta matkustavia lemmikkejä koskevista ehdoista 1.7.2023 alkaen löytyy Ruokaviraston nettisivuilta.

Lisätietoja:

Jaostopäällikkö Kitty Schulman, p. 029 520 4985
Yksikönjohtaja Sirpa Kiviruusu, p. 029 520 4436
Rajaeläinlääkäri Marika Rättö, p. 029 520 4407 (19.6. alkaen)

Sähköpostit:  etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi

Lue lisää:

Lemmikkien tuontiehtojen hakukone
Blogi: Rescuekoiran ottaminen on nyt entistä suurempi riski
Koirien, kissojen ja frettien tuontiehdot
Koirien, kissojen ja frettien tuontiehdot (komission sivuilla)