Lemmikkieläinten ruokia voi jatkossa valmistaa myös luonnonmukaisena

10. tammikuuta 2024

Luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan valmistaminen tulee mahdolliseksi 1.5.2024 alkaen. EU:ssa on hyväksytty asetus, jossa säädellään luomu lemmikkiruoan merkinnöistä. Aiemmin lemmikkieläinten ruokien valmistaminen luomuna ei ole ollut Suomessa mahdollista puuttuvan sääntelyn vuoksi.

Lemmikkieläinten luomuruoan valmistus edellyttää rekisteröitymistä Ruokavirastoon rehualan toimijaksi sekä hakeutumista luomurehuvalvontaan. Pakattuja ja pakkaamattomia luonnonmukaisia lemmikkieläinten ruokia EU:sta tai EU:n ulkopuolelta jälleenmyyntiin maahantuovien yritysten tarvitsee myös rekisteröityä rehualan toimijoiksi ja hakeutua luomurehuvalvontaan. Ainoastaan luonnonmukaisia lemmikkieläinten ruokia myyvien yksittäisten vähittäiskauppojen ei tarvitse rekisteröityä eikä hakeutua luomurehuvalvontaan.

Luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan maatalousperäisistä raaka-aineista 95 painoprosenttia tulee olla luonnonmukaisesti tuotettuja. Esimerkiksi luomu koiranruoan ja luomu kissanruoan merkintävaatimukset ovat tiukemmat kuin tavanomaisen lemmikkieläinruoan. Tämä johtuu siitä, että luomussa on voitava jäljittää raaka-aineiden luonnonmukaisuus.

Suomeen EU:sta tai EU:n ulkopuolelta tuotavien luonnonmukaisten lemmikkieläinten ruokien tulee myös täyttää uuden asetuksen vaatimukset 1.5.2024 alkaen. EU-jäsenvaltioiden aiempien kansallisten sääntöjen mukaan merkittyjen luomu lemmikkieläinruokien varastot saa käyttää loppuun.

Lisätietoja:

luomurehu@ruokavirasto.fi

erityisasiantuntija Nora Mäntysaari, p. 050 465 6908

Lue lisää:

EU:n asetus luonnonmukaisen lemmikkieläinten ruoan merkinnöistä (EU) 2023/2419