Maidon ja muiden maitopohjaisten sivutuotteiden käyttö elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa

Elintarviketuotannossa käytettävien eläinten rehuna voidaan käyttää maitopohjaista luokan 3 sivutuotetta, joka on peräisin maitoalan laitoksesta, vähittäiskaupasta tai käsittelylaitoksesta. Tällaisia tuotteita voivat olla esimerkiksi raakamaito, hera ja heratiiviste, herajauhe, maito- ja piimähuuhteet sekä kaupoista palautetut maidot, piimät, viilit, jogurtit, jäätelöt ja juustot. Edellä mainittuja tuotteita voidaan toimittaa rehuksi sellaisenaan tai käsittelyn jälkeen. Maitopohjaiset tuotteet tulee varastoida ja kuljettaa asianmukaisesti eivätkä ne saa aiheuttavaa vaaraa eläinten terveydelle. Esimerkiksi suu- ja sorkkatauti voi tarttua maidon välityksellä.

Maitopohjaisten rehujen valmistukseen (esim. vasikoiden maitojuomat) saa käyttää ainoastaan eläimistä saatuja kolmannen luokan sivutuotteita, jotka ovat peräisin ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden tuotannosta. Rehujen valmistuksessa käytettävien maitopohjaisten raaka-aineiden tulee olla käsitelty tämän ohjeen kohdan 1 a mukaisilla menetelmillä. Esimerkiksi raakamaitoa ja linkoihin tai separaattoreihin jäänyttä ainetta ei voi käyttää rehujen valmistuksessa.

Antibioottijäämiä sisältävä maito on luokkaan 2 kuuluvaa sivutuotetta eikä sen käyttö laimennettunakaan ole sallittua elintarviketuotantoeläinten ruokinnassa.

Tätä ohjeistusta, mukaan lukien antibioottimaito, ei sovelleta maidon rehukäyttöön eikä hävitykseen silloin, kun syntyvät maitopohjaiset tuotteet käytetään tilan omien eläinten ruokintaan tai hävitetään tilalla.

 

Lakiviitteet:

(EY) 1069/2009, artiklat 9 ja 10
Sivutuotelaki 517/2015, 11 §
(EU) 142/2011, liitteen X II luvun 4 jakson III osa

Sivulla oleva ohje/versio 12814/6, käyttöönotto 22.5.2020.

Sivu on viimeksi päivitetty 16.7.2024