Nyt on aika tarkkailla tulipoltetta Etelä-Suomessa

28. kesäkuuta 2023

Ruokaviraston tulipolte-ennusteen mukaan nyt on oikea aika taudin oireiden tarkkailulle Etelä-Suomessa. Tulipolte on muun muassa omenapuiden ja päärynäpuiden bakteeritauti. Se on karanteenituhooja, jota ei esiinny Suomessa. Isäntäkasvien kuten omenapuiden ja päärynäpuiden tarkkailu on tärkeää, jotta mahdolliset tautitapaukset löydettäisiin aikaisessa vaiheessa.

Ruokaviraston tulipolte-ennuste perustuu kasvukauden lämpötila- ja kosteustietoihin. Ennuste laskee ajankohdan, jolloin tulipoltteen oireita on mahdollista havaita. Kun oireita voi näkyä, kartalla olevat pallot muuttuvat punaisiksi alueen kohdalla.

Tulipoltteen oireita ovat versojen lakastuminen ja mustuminen, sekä runkoon ja oksiin muodostuvat kuoliolaikut. Lämpimällä säällä oireellisista kasvinosista voi erittyä bakteerilimaa. Tulipolte leviää sairaiden kasvien sekä pölyttäjähyönteisten välityksellä.

Jos epäilet tulipoltetta omenapuissa, päärynäpuissa tai muissa isäntäkasveissa, tarkista ensin viittaavatko oireet tulipoltteeseen ja ilmoita niistä Ruokavirastoon nettilomakkeella tai sähköpostitse: kasvinterveys@ruokavirasto.fi. Liitä ilmoitukseen kuvat oireista.

Lisätietoa: