Tomaatin ruskokurttuvirusta löytyi ensimmäistä kertaa suomalaiselta viljelmältä

2. syyskuuta 2022

Tomaatin ruskokurttuvirusta (ToBRFV) on löydetty ensimmäistä kertaa viljelmältä Suomesta. Virus on karanteenituhooja, joka voi aiheuttaa merkittäviä satotappioita tomaatin ja paprikan ammattimaisessa tuotannossa. Syötävissä tomaatin tai paprikan hedelmissä siitä ei ole haittaa kuluttajille.

Tomaatin ruskokurttuvirus on löydetty Varsinais-Suomessa sijaitsevalta tomaattiviljelmältä. Löydös on Suomessa ensimmäinen, mutta useissa muissa EU-maissa virusta on jo löydetty viime vuosina. Viruslöydös tehtiin oireettomasta kasvustosta otetusta kartoitusnäytteestä. Ruokavirasto määrää tarvittavat toimenpiteet viruksen hävittämiseksi.

Löydöspaikan lähellä ei ole muita vihannesviljelmiä, eikä löydöspaikalla ole muutenkaan yhteyttä muihin vihannesviljelmiin. Löydös ei siis aiheuta leviämisvaaraa muille viljelmille. Viljelijän käyttämää taimierää ei ole toimitettu muualle.

Viruksen isäntinä tomaatti ja paprika

Tomaatin ruskokurttuvirus pilaa tomaatin ja paprikan hedelmiä ja aiheuttaa siten satotappioita ammattimaisessa vihannestuotannossa. Kyseessä on kasvien virus, joka ei tartu ihmisiin tai eläimiin. Tomaatin ruskokurttuviruksesta ei ole haittaa kuluttajille syötävissä tomaatin tai paprikan hedelmissä. Myös tomaatin tai paprikan kotitarveviljelyssä voi toisinaan havaita kasveissa virusoireita, kuten kuvioita lehdissä. Kyseessä voi olla tomaatin ruskokurttuvirus tai jokin muu kasvien virus. Kotitarveviljelyssä havaituista oireista ei tarvitse ilmoittaa Ruokavirastolle. Virusoireiset kasvit voi hävittää sekajätteenä.

Lisätietoa:
Tomaatin ruskokurttuvirus 

Ylitarkastaja Jari Poutanen, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi, puh. 040 845 4869