Euroopan komissio on julkaissut raja-arvot suurimmille sallituille perfluorattujen alkyyliyhdisteiden eli PFAS-yhdisteiden pitoisuuksille elintarvikkeissa. Raja-arvot on asetettu munille, kalastustuotteille ja simpukoille, naudan, sian, siipikarjan, lampaan ja riistaeläinten lihalle ja muille syötäville osille. Raja-arvoja on sovellettu 1.1.2023 alkaen.
Suomalaisista elintarvikkeista PFAS-yhdisteitä on tutkittu kaloja lukuun ottamatta vasta vähän. Ruokavirasto lisää PFAS-yhdisteiden tutkimusmääriä Elintarvikkeiden vierasaineiden valvontaohjelmassa vuonna 2023, koska kohonneita pitoisuuksia elintarvikkeissa on havaittu jonkin verran Suomessakin.
PFAS-yhdisteet ovat pysyviä orgaanisia yhdisteitä, jotka hylkivät vettä, likaa ja rasvaa. Yhdisteitä on käytetty esimerkiksi kosmetiikassa, sisustustekstiileissä, paistinpannuissa ja elintarvikepakkausmateriaaleissa.
Usein kysyttyä PFAS-yhdisteistä
Lisätietoa PFAS-yhdisteistä THL:n internetsivuilla