Viljelijöiden päätukihaku alkaa 5.5.2022

26. huhtikuuta 2022

Viljelijät voivat lähettää päätukihakemuksensa verkkoasiointipalvelu Vipussa (https://vipu.ruokavirasto.fi) 5.5.–15.6.2022. Ruokaviraston tavoitteena oli avata päätukihaku toukokuun alussa. Haun avauspäivä on nyt tarkentunut torstaille 5.5.

Haku alkaa peruslohkomuutoksista

Ennen hakemuksen lähetystä viljelijöiden kannattaa tehdä peruslohkomuutokset, jotta kunnat ehtivät käsitellä ne tukien hakua varten. Myös Vipuneuvojan tarkisteet toimivat oikein, kun tukia hakiessa käytettävissä ovat lopulliset peruslohkot. Ruokavirasto suosittelee tekemään peruslohkomuutokset toukokuun puoliväliin mennessä.

Tukihakemus kannattaa lähettää hyvissä ajoin ennen kesäkuun puoliväliä. Kaikkia hakemuksen tietoja voi tarvittaessa muuttaa viimeiseen hakupäivään asti.

Vinkkejä hakuun Vipuneuvojan tarkisteista

Vipu-palvelussa on useita tarkisteita ja toimintoja, jotka auttavat varmistamaan, että hakemuksen tiedot ovat oikein ja tukiehdot täyttyvät. Vipuneuvojan tarkisteita voi hyödyntää jo kevättöiden aikaan esimerkiksi lohkoille viljeltävien kasvien suunnittelussa. Vipu-palvelussa on käytettävissä myös alustava tukiarvio.

Ympäristökorvauksen hakijoita varten Vipu-palvelussa on myös muistilista, joka sisältää vinkkejä ehdoista, joissa on viime vuosina todettu paljon puutteita. Viljelijän kannattaa varmistaa tukihaun yhteydessä ja myöhemmin kasvukauden edetessä, että ehdot ovat kunnossa. Muistilista on Vipu-palvelun sähköisessä asioinnissa Vältä seuraamuksia -välilehdellä. Päätukihakemuksen viljelijä pääsee lähettämään sen jälkeen, kun hän on tutustunut muistilistaan.

Sitoumusten ja sopimusten jatkovuodet haettavissa

Vuosina 2015, 2016 ja 2017 alkaneet ympäristösitoumukset ja -sopimukset sekä luomusitoumukset päättyvät 30.4.2022. Viljelijät voivat hakea päätukihaussa sitoumuksille ja sopimuksille jatkoa, jolloin ne säilyvät ennallaan 30.4.2023 asti.

Vipu-palvelussa sitoumusten ja sopimusten voimassaoloaika näkyy jo pidennettynä. Jatkovuoden haku on kuitenkin vahvistettava päätukihaussa Vipun Hae tukia -osiossa.

Kunnat ja neuvojat auttavat asioinnissa

Vipu-palvelussa asiointiin viljelijät saavat tarvittaessa apua omasta kunnastaan. Yhteydenottolinkki on saatavilla Vipu-palvelussa. Viljelijä voi valita, haluaako apua kunnasta puhelimitse vai sähköpostitse.

Viljelijä voi myös valtuuttaa neuvojan tekemään tukihakemuksen puolestaan Vipu-palvelussa. Maatilalle sopivan neuvojan voi valita neuvojarekisteristä.

Lisätietoja viljelijälle ruokavirasto.fi-sivustolla

Kuntien maaseutuelinkeinoviranomaiset
Vipu-palvelun käyttöohjeet  
Viljelijätukien hakuopas  

Lisätietoja medialle

Johtava tietojärjestelmäasiantuntija Juha Kippo
040 714 5729

Osastonjohtaja Jukka Pekonniemi
040 540 1963

etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi