Koirarekisteri avautui yksityisasiakkaille

8. toukokuuta 2023

Ruokaviraston koirarekisteri avautui yksityisasiakkaille 8. toukokuuta. Yksityishenkilöt, jotka rekisteröivät koiran henkilötunnukselle, voivat ilmoittaa koiransa nyt rekisteriin.

Koirarekisteriin on määrä jatkossa kirjata kaikkien Suomessa vakituisesti oleskelevien koirien tunniste- ja haltijatiedot. Mikrosirutus ja rekisteröinti tulivat pakolliseksi osana maa- ja metsätalousministeriön asetusta.

Viimeistään elokuussa avataan yritysten ja yhdistysten hallinnassa olevien koirien rekisteröiminen y-tunnukselle. Ruokavirasto tiedottaa tarkemmasta aikataulusta myöhemmin.

Maa- ja metsätalousministeriö on arvioinut, että pakollinen tunnistusmerkintä ja rekisteröinti saattaisivat osaltaan edistää koirien vastuullista kasvatus- ja myyntitoimintaa ja siten ehkäistä pentutehtailua ja koirien laitonta maahantuontia. Kennelliiton arvion mukaan Suomessa on yli 800 000 koiraa.

Sähköisen asioinnin kautta tehtävä koiran rekisteröinti tai haltijan vaihdos maksaa 10 euroa. Hinta on 19 euroa koiralta, jos rekisteröinnin tai haltijan vaihdoksen tekee paperilomakkeella tai sähköpostitse

Pennut tulee siruttaa ennen luovutusta seuraavalle haltijalle tai viimeistään 3 kuukauden iässä. Ennen vuotta 2023 syntyneet koirat tulee siruttaa tämän vuoden loppuun mennessä. Tunnistusmerkitsijän tulee antaa siruttamistaan koirista eläinten haltijalle tunnistustodistus.

Koirarekisterin asiakaspalvelu on aloittanut toimintansa tammikuun alussa ja vastaa tarvittaessa aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Siirry koirarekisteriin

Koirarekisterin palautekanavan löydät täältä

Asiakaspalvelu:

Koirarekisterin asiakaspalvelu, koirarekisteri@ruokavirasto.fi, p. 020 690 500

Lue lisää:

Koirarekisteri
MMM:n asetus koirien tunnistusmerkinnästä ja rekisteröinnistä (68/2022)