Norovirus edelleen yleisin ruokamyrkytyksen aiheuttaja Suomessa

12. helmikuuta 2024

Ruokaviraston ja THL:n elintarvike- ja vesivälitteiset epidemiat Suomessa -raportin mukaan vuosina 2020-2022 elintarvikkeiden välityksellä sairastui 2 543, talousveden välityksellä 58 ja uimavesien välityksellä 210 henkilöä. Norovirus aiheutti yli 30 ruokamyrkytysepidemiaa. Huolellinen käsienpesu ja elintarvikkeiden lämpötiloista ja säilytysajoista huolehtiminen ovat tärkeimmät keinot ehkäistä ruokamyrkytyksiä.

Kunnollinen kuumennus tepsii norovirukseen

Norovirustartuntaan voi sairastua elintarvikkeiden välityksellä esimerkiksi silloin kun elintarvikkeen raaka-aine on saastunut viruksella eikä raaka-ainetta kuumenneta kunnolla ennen ruokailua. Vuosien 2020–2022 aikana osterit aiheuttivat viisi norovirusepidemiaa.

Ulkomaiset pakastemarjat aiheuttivat vain yhden hepatiiti A -virusepidemian. Ruokaviraston kuumennussuositus ulkomaisille pakastemarjoille on todennäköisesti vaikuttanut epidemioiden vähenemiseen.

Huolellinen käsienpesu on tärkeää

Infektoituneen keittiötyöntekijän osallistuminen ruoanvalmistukseen oli syynä yli 20 norovirusepidemiaan ja yhteen salmonellaepidemiaan vuosina 2020–2022. Koska hyvin pieni määrä viruksia riittää aiheuttamaan sairastumisen, kaikki työvaiheet, joissa ruokaan kosketaan käsin, ovat riski. Myös oireeton noroviruksen kantaja voi levittää tautia eteenpäin. Käsihygieniaan tulee aina kiinnittää erityistä huomiota. Norovirukset säilyvät hyvin myös pinnoilla ja voivat siirtyä elintarvikkeisiin pinnoilta kosketuksen välityksellä.

Ruokien lämpötiloista huolehdittava

Puutteet ja virheet elintarvikkeiden lämpötiloissa ja säilytysajoissa johtivat 16 epidemian syntyyn vuosina 2020–2022. Tyypillisiä käsittelyvirheitä olivat ruuan jäähdyttäminen liian hitaasti sekä säilyttäminen ja tarjoileminen liian matalassa lämpötilassa. Lämpötilavirheet voivat johtaa taudinaiheuttajien säilymiseen ja kasvuun elintarvikkeissa.

Salmonella aiheutti suurimman elintarvikevälitteisen epidemian

Suurimman elintarvikevälitteisen epidemian aiheutti salmonella vuonna 2021, kun yli 700 henkilöä sairastui päiväkotiruokailussa. Sairastuneet olivat yli viidestäkymmenestä päiväkodista, joihin kaikkiin toimitettiin ruoka samasta keskuskeittiöstä. Samanlainen salmonellakanta todettiin sekä potilaista että tarjolla olleista kasviksista otetusta yhteisnäytteessä. Raaka-aine oli todennäköisesti saastunut alkutuotannon aikana.

Lisää tietoa:

Lisätietoa:

erityisasiantuntija Annika Pihlajasaari, Ruokavirasto, p. 040 351 6884
epidemiologieläinlääkäri Ruska Rimhanen-Finne, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, p. 029 5248942