Riistan lihaa kuluttajille

9. marraskuuta 2022

Useiden luonnonvaraisten riistaeläinten metsästyskausi on käynnissä. Hygieeninen saaliin käsittely varmistaa, että liha on turvallista riistan lihan ostajalle:

  • Jäähdytä riistaeläin mahdollisimman nopeasti.
  • Kuljeta riista hygieenisesti. Riistaa ei saa nylkeä tai kyniä ennen kuljetusta ja suurriistaa ei tule pinota kuljetuksen ajaksi.
  • Paloittele liha puhtailla välineillä ja hygieenisiä toimintatapoja käyttäen.
  • Jäähdytä liha mahdollisimman nopeasti.

Metsästäjä voi toimittaa pieniä määriä luonnonvaraisen riistan lihaa suoraan kuluttajille tai esimerkiksi ravintolaan ilman lihantarkastusta. Isommat riistamäärät ja tietyt riistaeläimet tulee tarkastaa ja käsitellä riistan käsittelylaitoksessa. Trikiinitutkimus pitää tehdä trikiinialttiille eläinlajeille kuten villisioille. Trikiinialttiiden eläinten lihaa ei saa luovuttaa kuluttajalle, ennen kuin on saatu negatiivinen tutkimustulos.

Metsästäjien järjestämissä yksityistilaisuuksissa kuten esimerkiksi hirvipeijaisissa voidaan tarjoilla tarkastamatonta luonnonvaraisen riistan lihaa.

Lue lisää Ruokaviraston ohjeesta Luonnonvaraisen riistan lihan käsittely ja lihan toimittaminen myyntiin > Luonnonvarainen riista