Ruoan alkuperä ja hinta tärkeitä suomalaisille

18. lokakuuta 2022

Suomalainen valitsee ruokakaupassa elintarvikkeita ruoan alkuperän, hinnan ja ravintosisällön perusteella. Vähemmän valintoihin vaikuttaa esimerkiksi hiilijalanjälki. Asia käy ilmi Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn julkaisemasta elintarviketurvallisuuden eurobarometrista.

Lähes 80 % suomalaisista vastaajista oli kiinnostuneita elintarviketurvallisuudesta ja siihen vaikuttavista asioista. Selvästi enemmän kuin muiden jäsenmaiden vastaajia suomalaisia huolestuttivat ruoasta löytyvät mikromuovit ja ympäristömyrkyt. Suomalaiset ovat muita enemmän huolissaan pitkäaikaisvaikutuksista ja koko ketjussa vaikuttavista vaaroista.

Ruoka on turvallista Suomessa

Suomessa luotetaan siihen, että ruoka on turvallista. Vastaajista 59 % pitää asiaa itsestään selvänä. Muissa jäsenmaissa vastaava luku on 41. Myös tietoisuus elintarvikkeita koskevista säädöksistä ja viranomaistyöstä EU:ssa on selvästi korkeammalla tasolla kuin muissa jäsenmaissa. Suomessa luotetaan lääkäreihin, tutkijoihin ja valtion viranomaisiin. Yleisesti luottamus viranomaisiin on Suomessa korkealla tasolla.

Suomessa käytännön elintarvikevalvonta tehdään 62 kunnallisessa yksikössä. Ruokavirasto ohjaa valvontaa ja sillä on myös omia valvontatehtäviä.

 

Lisätietoja:

elintarviketurvallisuusosaston johtaja Marjatta Rahkio, p. 050 339 4576

EFSA: Cost a concern for EU consumers, with food safety close behind

Suomen tulokset (pdf)