Raakamaidon ja ternimaidon myynti sekä maitotuotteiden valmistus

Maidon alkutuotannoksi katsotaan maidontuotantoeläintenpito, maidontuotantoon ja lypsyyn liittyvät toimenpiteet sekä terni- ja raakamaidon saattaminen luovutuskuntoon. Alkutuotannon toiminnaksi katsotaan myös terni- ja raakamaidon varastointi tilalla, sekä niiden vähäisten määrien myynti suoraan kuluttajalle maidontuotantotilalla. Myös vähäisen ternimaitomäärän jäädyttäminen ja jäädytetyn ternimaidon toimittaminen paikalliseen vähittäismyyntiin on alkutuotantoa.

Ohjeita raakamaidon ja ternimaidon myyntiin alkutuotannossa on Ruokaviraston sivulla Maito - Ruokavirasto

Nautojen pitopaikassa, jossa tuotettua raakamaitoa toimitetaan elintarvikelain nojalla hyväksyttyyn elintarvikehuoneistoon, josta maito saatetaan markkinoille ilman pastörointia tai muuta käsittelyä, on toteutettava salmonellavalvontaa (MMM:n zoonoosiasetus 3 §).

1. Alkutuotannossa raakamaidon ja ternimaidon myyntiä voi harjoittaa seuraavasti:

Raakamaidon ja ternimaidon myynnistä alkutuotannossa tulee tehdä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle alkutuotannosta ilmoittamisen yhteydessä tai sen jälkeen, esimerkiksi sähköpostilla. Lisätietoa: Alkutuotannon elintarvikevalvonta ja riskinarviointi - Ruokavirasto.

Raakamaitoa

  • Voi myydä suoraan maitotilalta kuluttajalle, enintään 2500 kg/v
    • voi myydä vain oman tilan raakamaitoa
    • myynti kuluttajalle tämän omaan astiaan
    • voi myydä astian ja annostella asiakkaalle, jolla ei ole omaa astiaa
    • raakamaitoa ei voi toimittaa myytäväksi tilan ulkopuolelle eikä myydä Reko-myynnissä
    • kuluttajalle on annettava raakamaidosta luovutuksen yhteydessä asetuksen MMMa 318/2021 (10 §) mainitsemat tiedot (linkissä kohta 2.)

Ternimaitoa

  • Voi myydä tuoreena tai jäädytettynä maitotilalta suoraan kuluttajalle, yhteensä enintään 2500 kg/v
  • Voi toimittaa jäädytettynä vähittäisliikkeille, jotka toimittavat/myyvät sen suoraan kuluttajille, enintään 2500 kg/v
    • voi myydä vain oman tilan ternimaitoa
    • jäädytetyssä ternimaidossa on oltava pakkausmerkinnät (linkki Ruokaviraston sivulle), sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”ternimaitoa”

2. Rekisteröity elintarviketoiminta eli elintarvikehuoneisto

A. Maitoalan rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa, joka sijaitsee maitotilalla, voi harjoittaa terni- ja raakamaidon myyntiä sekä maitotuotteiden valmistusta seuraavasti:

  • Toiminta tapahtuu muussa elintarviketuotantoon soveltuvassa tilassa kuin maitohuoneessa
  • Tehtävä rekisteröinti-ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle
  • Terni- ja raakamaito maitotilalta tai maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta
  • Raaka-ainemaidon (esimerkiksi kurri, vakioitu maito tai kerma) tai muun maitopohjaisen raaka-aineen (kuten maitojauhe, voi, tai maitotiiviste) hankinta maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta

Nautojen pitopaikassa, jossa tuotetaan raakamaitoa (pl. ternimaito) luovutettavaksi kuluttajille ilman pastörointia pitopaikan yhteydessä toimivasta elintarvikehuoneistosta, on toteutettava salmonellavalvontaa (MMM:n zoonoosiasetus 3 §).  

Raakamaitoa

  • Voi myydä suoraan kuluttajalle ilman määrärajaa
    • myynti pakattuna tai kuluttajan omaan astiaan
    • voi myydä astian ja annostella asiakkaalle, jolla ei ole omaa astiaa
    • pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät
    • pakkaukseen vain yhden tilan maitoa
    • kuluttajalle on annettava raakamaidosta luovutuksen yhteydessä asetuksen MMMa 318/2021 (10 §) mainitsemat tiedot (linkissä kohta 2.)

Ternimaitoa

  • Voi myydä tuoreena tai jäädytettynä suoraan kuluttajalle, yli 2500 kg/v
  • Voi toimittaa jäädytettynä ja pakattuna vähittäisliikkeille, jotka toimittavat sen suoraan kuluttajille, yli 2500 kg/v
    • usean maitotilan ternimaitoa
    • jäädytetyssä ternimaidossa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”ternimaitoa”
  • Voi käyttää ternimaitotuotteiden valmistukseen
    • tuotteet voivat olla pastöroituja tai ilman pastörointia valmistettuja
      • esimerkiksi juusto
    • pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”valmistettu ternimaidosta”

Maitotuotteiden valmistus raakamaidosta

  • Tuotteet voivat olla pastöroituja tai ilman pastörointia valmistettuja
    • esimerkiksi juustot, nestemäiset maitotuotteet, voi, jäätelö
  • Pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”valmistettu raakamaidosta”, mikäli valmistukseen ei kuulu pastörointia tai sitä vastaavaa lämpökäsittelyä
  • Jäädytettyä ternimaitoa ja maitotuotteita voi myydä oman maakunnan suuruisella alueella (Katso kohta Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta)

B. Maitoalan rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa, jolla ei ole omaa raakamaidon tuotantoa, voi harjoittaa maitotuotteiden valmistusta seuraavasti:

  • Elintarviketoiminnasta eli rekisteröidystä elintarvikehuoneistosta tulee tehdä ilmoitus kunnan elintarvikevalvontaviranomaiselle viimeistään neljä viikkoa ennen toiminnan aloittamista.
  • Tuotteiden valmistuksessa käytettävä maito ja ternimaito voidaan hankkia joko maitotiloilta, maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta tai ruokakaupoista
  • Raaka-ainemaidon (esimerkiksi kurri, vakioitu maito tai kerma) tai muun maitopohjaisen raaka-aineen (kuten maitojauhe, voi, maitotiiviste) hankinta lähimmästä ruokakaupasta tai maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta

Ternimaitoa

  • Voi myydä alkutuotantopaikalla jäädytettyä suoraan kuluttajalle
    • usean maitotilan ternimaitoa
    • jäädytetyssä ternimaidossa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”ternimaitoa”
  • Voi käyttää ternimaitoa tuotteiden valmistukseen
    • tuotteiden valmistukseen on kuuluttava riittävä kuumennus
      • esimerkiksi uunijuusto
    • pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”valmistettu ternimaidosta”

Maitotuotteiden valmistus raakamaidosta

  • Tuotteiden valmistukseen on kuuluttava pastörointi tai sitä vastaava kuumennuskäsittely
  • Esimerkiksi juustot, nestemäiset maitotuotteet, voi, jäätelö, muut tuotteet kuten pullat ja piirakat
  • Pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät
  • Maitotuotteita voi myydä oman maakunnan suuruisella alueella (Katso kohta Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta)

Vähittäisliikkeen vähäinen, paikallinen ja rajoitettu toiminta:

Rekisteröidyssä elintarvikehuoneistossa valmistettuja maitotuotteita voidaan toimittaa toiseen vähittäiskauppaa harjoittavaan elintarvikehuoneistoon (esim. myymälään tai ravintolaan) korkeintaan 1 000 kg vuodessa ja sen ylittävältä osalta korkeintaan 30 % toimijan eläinperäisten elintarvikkeiden vuotuisesta kokonaistoimitusmäärästä. Toisen vähittäisliikkeen tulee sijaita saman maakunnan sisällä tai sitä vastaavalla alueella (toimitusetäisyys vastaava kuin jos toimittaisiin saman maakunnan alueella) ja sen tulee toimittaa eläinperäiset elintarvikkeet suoraan kuluttajalle. Toimija voi myös toimittaa vähittäisliikkeisiin enintään 1000 kg eläimistä saatavia elintarvikkeita vuodessa, vaikka hänellä ei olisi asiakkaita (lopullisia kuluttajia) omassa rekisteröidyssä elintarviketoiminnassaan.

3. Maitoalan hyväksytty elintarvikehuoneisto

Elintarvikelainsäädäntö edellyttää eläinperäisiä elintarvikkeita ennen vähittäiskauppaa käsittelevien elintarvikehuoneistojen hyväksymistä. Toimijan on haettava kunnalliselta elintarvikevalvontaviranomaiselta elintarvikelain mukaista hyväksymistä ennen toiminnan aloittamista tai ennen toiminnan olennaista muuttamista. Toiminta uudessa hyväksytyssä elintarvikehuoneistossa voidaan aloittaa sen jälkeen, kun kunnan elintarvikevalvontaviranomainen on hyväksynyt elintarvikehuoneiston. Hyväksymisen jälkeen hyväksytty elintarvikehuoneisto saa hyväksymisnumeron tunnistusmerkkiin.

  • Kaikkiin pakkauksiin on merkittävä asetuksen (EY) 853/2004 Liitteen II mukainen tunnistusmerkki
  • Tuotteiden valmistuksessa käytettävä maito ja ternimaito voidaan hankkia joko maitotiloilta tai maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta.
  • Raaka-ainemaidon (esimerkiksi kurri, vakioitu maito tai kerma) tai muun maitopohjaisen raaka-aineen (kuten maitojauhe, voi, tai maitotiiviste) hankinta maitoalan hyväksytystä elintarvikehuoneistosta

Hyväksytyn elintarvikehuoneiston toiminnalle ei ole maitopohjaisen raaka-aineen vastaanotto määrän, eikä maitotuotteiden myynnille rajoituksia. Hyväksytty elintarvikehuoneisto saa vastaanottaa raaka-aineita sekä toimittaa ja myydä tuotteita ilman määrärajoituksia.

Hyväksytyssä maitoalan elintarvikehuoneistossa voi harjoittaa myyntiä ja maitotuotteiden valmistusta seuraavasti:

Ternimaitoa

  • Voi myydä tuoreena tai jäädytettynä suoraan kuluttajalle
  • Voi toimittaa jäädytettynä vähittäisliikkeille
    • usean maitotilan ternimaitoa
    • jäädytetyssä ternimaidossa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”ternimaitoa”
  • Voi käyttää maitotuotteiden valmistukseen
    • tuotteet voivat olla kuumentamalla valmistettuja/pastöroituja tai ilman kuumennusta/pastörointia valmistettuja
      • esimerkiksi juusto
    • pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”valmistettu ternimaidosta”

Raakamaitoa

  • Voi myydä suoraan kuluttajalle tai pakattuna vähittäisliikkeeseen ilman määrärajaa
    • usean maitotilan raakamaitoa, samaan pakkaukseen vain yhden tilan maitoa
    • myynti pakattuna tai kuluttajan omaan astiaan
    • voi myydä astian ja annostella asiakkaalle, jolla ei ole omaa astiaa
    • pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”raakamaitoa”
    • kuluttajalle on annettava raakamaidosta luovutuksen yhteydessä asetuksen MMMa 318/2021 (10 §) mainitsemat tiedot (linkissä kohta 2.).

Maitotuotteiden valmistus raakamaidosta

  • Tuotteet voivat olla pastöroituja tai ilman pastörointia valmistettuja
  • Esimerkiksi juustot, nestemäiset maitotuotteet, voi, jäätelö
  • Pakkauksessa on oltava pakkausmerkinnät, sekä asetuksen (EY) 853/2004 (IX Jakso, IV Luku) Merkinnät; ”valmistettu raakamaidosta”, jos tuotteen valmistukseen ei sisälly pastörointia, tai sitä vastaavaa lämpökäsittelyä
Sivu on viimeksi päivitetty 21.2.2024