Turvallisten Kinder-munien valmistusmaa on selvitettävissä

13. huhtikuuta 2022

Ruokavirasto on aikaisemmin tiedottanut Ferrero Scandinavia AB:n markkinoimien Kinder-tuotteiden takaisinvedosta (Ruokaviraston tiedote 9.4.2022). Nämä Ferreron Belgian Arlonissa valmistetut tuotteet on vedetty markkinoilta, niiden epäillään aiheuttaneen useassa EU-maassa salmonellatapauksia.

Kinder-tuotteita valmistetaan myös muissa Ferreron tehtaissa. Näihin tuotteisiin ei ole liitetty samanlaisia epäilyjä, vaan tuotteet ovat saaneet olla myynnissä tavalliseen tapaan. Suomessa on markkinoilla ainakin Ferreron Puolan tehtaalla valmistettuja Kinder-tuotteita.

Forssalainen yritys on ollut yhteydessä Ruokavirastoon ja kertonut, miten kuluttaja voi helposti selvittää, onko tuote valmistettu Puolassa ja näin turvallinen syötäväksi. Selvitystapoja on kaksi:

  • Puolassa valmistetussa tuotteessa valmistuspaikka (Warszawa, Polonia) on merkitty selvästi.
  • Päiväysmerkinnän tyyli ja väri on eri, kuin Belgiassa valmistetuissa tuotteissa. Puolassa valmistetun tuotteen päiväysmerkintä on oranssilla pohjalla oleva valkoinen teksti. Belgialaisvalmisteisen tuotteen merkintä on vaakatasossa, mustalla tekstillä valkoisella pohjalla.

Esimerkkikuva Puolassa valmistetun Kinder-munan valmistuspaikkamerkinnästä.

Tähän kuvaan on lisätty punainen alleviivaus valmistuspaikkamerkinnän kohdalle.

Kinder-munan pakkausmerkinnät.

Esimerkki Puolassa valmistetun Kinder-munan päiväysmerkinnän tyylistä ja paikasta.

Kinder-munan pakkausmerkinnät.

Yllä kuvattuihin tuotteisiin ei siis liity takaisinvetoa. Kuvat havainnollistavat Puolassa valmistettuja tuotteita, joita voi tämänhetkisen tiedon mukaan käyttää normaalisti.

Asiaa hoitaa Ruokavirastossa ylitarkastaja Mika Varjonen, etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi.

 

Aiemmat uutiset samasta aiheesta:
9.4.2022 Kinder-tuotteiden takaisinveto laajenee
7.4.2022 Kinder-tuotteiden takaisinveto