Ruokamyrkytysepidemioiden määrässä ei suurta muutosta vuonna 2021

19. toukokuuta 2022

Kansalliseen ruokamyrkytysrekisteriin kirjattiin vuonna 2021 46 elintarvikevälitteistä epidemiaa, joissa sairastui lähes 1400 ihmistä. Yleisin taudinaiheuttaja oli norovirus. Salmonellaepidemiassa sairastui yli 700 henkilöä viime vuonna. Sekä epidemioiden että niissä sairastuneiden määrät vaihtelevat vuosittain paljon.

Vuonna 2021 eri bakteerien aiheuttamia epidemioita oli eniten yli kymmeneen vuoteen.

Viime vuoden suuressa salmonellaepidemiassa sairastui yli 700 henkilöä. Välittäjäelintarvike oli useaa eri kasvista sisältänyt salaatti, jota tarjoiltiin useissa päiväkodeissa. Kahdessa muussa epidemiassa välittäjäelintarvikkeina olivat pakastetut tomaattikuutiot ja kesäkurpitsaraaste. Kesäkurpitsaan liittyvä epidemia oli alkanut jo vuonna 2020.

Norovirus oli edelleen epidemioiden yleisin tunnistettu yksittäinen taudinaiheuttaja (9 epidemiaa, 260 sairastunutta). Elintarvikevälitteisiin norovirusepidemioihin vaikuttavana tekijänä on valitettavan usein infektoitunut keittiötyöntekijä.

”Riittävällä käsihygienialla ja oikealla raaka-aineiden sekä valmiiden ruokien käsittelyllä voidaan estää merkittävästi ruokamyrkytysepidemioita”, muistuttaa ylitarkastaja Annika Pihlajasaari.

Ruokaviraston analytiikkaportaalissa on tilastotietoa Suomessa raportoiduista ruokamyrkytysepidemioista vuodesta 2010 alkaen. Tietoa voi ladata omaan käyttöön ja suodattaa esimerkiksi epidemioiden, ruokamyrkytyksen aiheuttajan, elintarvikeryhmän tai käsittelyvirheen mukaan.

Lisätietoa:
ylitarkastaja Annika Pihlajasaari, p. 040 351 6884