Suolan täydentäminen jodilla

Helmikuu 2015

Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön  jodin saannin parantamiseksi:

Jodin saanti ravinnosta on Suomessa väestötutkimusten perusteella liian vähäistä. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee seuraavia toimenpiteitä väestön jodin saannin parantamiseksi ja antaa seuraavat suositukset jodioidun suolan käytöstä:

  • Käytetyssä suolassa tulisi olla jodia 25 μg/g.
  • Joukkoruokailussa käytetään jodioitua suolaa.
  • Kotitalouksissa käytetään jodioitua suolaa.
  • Leipomoita suositellaan käyttämään jodioitua suolaa kaikessa tuotannossaan.
  • Vähitellen Suomessa tulisi siirtyä käyttämään jodioitua suolaa kaikessa ruoanvalmistuksessa mukaan lukien elintarviketeollisuus.
  • Väestötason suositus suolan saanniksi on enintään 5 g / vuorokausi. Jodioidun suolan käytöstä tehdään merkintä tuotteen pakkausmerkintöihin ainesosaluetteloon ”jodioitu suola” tai ”suola (suola, jodi)”.

Sähköinen julkaisu: Toimenpidesuositus jodin saannin parantamiseksi 2015 (pdf) 

Lue lisää jodista.

Sivu on viimeksi päivitetty 3.12.2018