Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuulainen juustoleipä halutaan nimisuojata

20. joulukuuta 2023

Nimille Pohjalainen leipäjuusto, Kainuun juustoleipä ja Kainuulainen juustoleipä haetaan EU:n nimisuojaa. Pohjalaisen leipäjuuston hakijaryhmittymä on ProAgria Oulu ry, Oulun Maa- ja kotitalousnaiset. Kainuun juustoleivälle suojausta hakee ProAgria Itä-Suomi ry, Itä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset. Molempien juustojen suojaus perustuu niiden maineeseen ja ne halutaan suojata suojattuna maantieteellisenä merkintänä (SMM). Tällaisen tuotteen laatu, maine tai muu ominaispiirre juontuu pääosin sen maantieteellisestä alkuperästä.

Entisaikoina leipäjuuston tai juustoleivän valmistus oli hyvä keino saada maito säilyvään muotoon. Hyvinä maitokesinä juustoja tehtiin runsaasti ja nautittiin talvella maidottomana aikana, kun lehmät olivat ummessa.

Kainuun juustoleivän teollinen valmistus alkoi 1960-luvulla

Kainuun juustoleipä/Kainuulainen juustoleipä kuuluu suomalaiseen juusto- ja ruokakulttuuriin. Sitä valmistettiin aiemmin lähes jokaisessa maatalossa ja taito periytettiin eteenpäin.

Kainuun Osuusmeijeri aloitti juuston teollisen valmistuksen perinteisen ohjeen mukaan 1960-luvulla.  Kainuun juustoleipä on ollut monien myyjäisten keskipiste lähes sadan vuoden ajan ja eräs merkittävä myyjäispaikkakunta oli Ristijärvi. Myyjäisperinnettä on jatkettu vuodesta 2012 lähtien vuosittaisella Juustoleipämessut-tapahtumalla, jossa muun muassa paistetaan ja myydään juustoleipää. Tilaisuudessa pidetään myös ruoanvalmistusnäytöksiä.

Kainuun leipäjuuston maantieteellisen alueen muodostavat Kainuun maakunta sekä Vaalan kunta.

Pohjalaisesta ei joulu tunnu joululta, jos leipäjuusto puuttuu

Pohjalainen leipäjuusto on olennainen osa pohjalaista ruokakulttuuria ja juhlaruokaperinnettä. “Pohjalaisesta ei joulu tunnu joululta, jos jouluruokien joukosta leipäjuusto puuttuu” todetaan Emäntälehdessä vuonna 1928. Pohjalaista leipäjuustoa syötiin juhlapäivien ja työjuhlien aikaan tai siitä valmistettiin jälkiruokia juhliin. Sitä saatettiin antaa myös palkaksi heinä- ja talkooväelle.

Pohjalainen leipäjuuston valmistusperinteeseen kuuluivat aikanaan erilaiset puiset juustolaudat ja -muotit, joiden avulla juustot muotoiltiin ohuemmiksi, avotulella nopeasti kypsyviksi levyiksi.

Pohjalaisen leipäjuuston maantieteellisen alueen muodostavat Etelä-, Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.

Juustojen tuotekuvaus on samanlainen

Molempien suojattavien juustojen tuotekuvaus on samanlainen. Erilaisuus tuotteiden välillä syntyy niiden maineesta. Pohjalainen leipäjuusto ja Kainuun juustoleipä/Kainuulainen juustoleipä ovat tuorejuustoja, jotka valmistetaan suomalaisesta pastöroidusta lehmän-, vuohen- tai poronmaidosta. Juusto on pinnaltaan tummapilkkuinen. Se on muodoltaan pyöreä tai suorakaiteen muotoinen ja litteä tuorejuusto. Tuote voidaan myydä joko kokonaisena, puolikkaana tai leikattuna pienempiin osiin tai kuutioihin.

Vastaväitemenettely käynnissä nyt

Nimen rekisteröintiin liittyvä kansallinen vastaväitemenettely on käynnissä 19.1.2024 saakka. Aineisto on luettavissa osoitteessa www.ruokavirasto.fi/leipajuusto-juustoleipa. Vastaväitteen voivat tehdä Suomessa sellaiset luonnolliset henkilöt tai oikeushenkilöt, joiden oikeutettua etua asia koskee. Ruokavirasto käsittelee vastaväitteet ja tekee asiasta päätöksen. Euroopan komissio päättää nimen rekisteröinnistä mahdollisen EU-käsittelyn jälkeen.

Lisätietoa:
Piritta Sokura, erityisasiantuntija
P. 040 570 7024
etunimi.sukunimi@ruokavirasto.fi