Alkuperämaa

Elintarvikkeen alkuperämaa tulee ilmoittaa, jos sen ilmoittamatta jättäminen voi johtaa kuluttajaa harhaan tai sen ilmoittaminen on säädetty pakolliseksi. Pakollisia alkuperämaasäännöksiä on laadittu muun muassa lihalle (nauta, sika, lammas, vuohi ja siipikarja), kalalle, kokonaisille kasviksille (marjat, hedelmät ja vihannekset), hunajalle ja oliiviöljylle. 

Alkuperämaatiedon tarkoituksena on varmistaa, ettei ostaja oleta elintarvikkeen olevan suomalaista alkuperää, jos se on tuotettu tai valmistettu muualla kuin Suomessa. Esimerkiksi ulkomaisen juuston, joka on yksinomaan raastettu ja pakattu Suomessa, alkuperämaa on ilmoitettava, koska kyse on vähäisestä valmistuksesta, joka ei muuta elintarvikkeen alkuperämaata.

Myöskään erillinen markkinointimateriaali ei saa johtaa kuluttajaa harhaan.

Pakkaamattomiin elintarvikkeisiin sovelletaan samoja alkuperämerkintävaatimuksia kuin pakattuihin.

Sivu on viimeksi päivitetty 13.9.2023