Brister i öronmärkena för nötkreatur och i registret över får och getter

1. juli 2024

Av Livsmedelsverkets kontrollrapport för 2023 framgår att brister i identifieringen och registreringen av djur observerades på en stor del av de kontrollerade djurhållningsplatserna, men på djurindividsnivå var antalet brister små. Största delen av inspektionsobjekten väljs ut för kontroll riskbaserat.

I fjol utförde de myndigheter som övervakar identifieringen och registreringen av djur sammanlagt 935 kontroller. Övervakningen utförs på alla djurarter och djurhållningsplatser som omfattas av systemet för identifiering och registrering av djur, oberoende av djurantal och deras användningsändamål. 46 % av kontrollerna gällde nötkreatur, 28 % får- och getdjur, 18 % hästdjur, 5 % svindjur och 3 % andra djurarter.

Inspektionsobservationerna visade att bristfällig öronmärkning var vanligast hos nötkreatur. Största delen av de observerade bristerna hos får och getter gällde anmälningar till får- och getregistret. Djuren var oregistrerade eller så det fanns inga registreringar av får- och getdjur på djurhållningsplatsen. Vid övervakningen av svin var den vanligaste observerade bristen avsaknad av anmälningar för djurhändelser och djurmängd till svinregistret eller fel i anmälningarnas datainnehåll.

Iakttagandet av tidsfristerna för anmälningar till djurregistret spelar en nyckelroll i bekämpningen av spridningen av djursjukdomar. I en eventuell sjukdomssituation behövs så aktuell information som möjligt om djurens läge och förflyttningar. Vid urvalskontrollerna konstaterades att 79 % av nötkreaturshållarna och 69 % av får- och gethållarna hade iakttagit alla de tidsfrister som fastställts för djurregisteranmälningarna under året i fråga.

Djurhållarna ska också anmäla uppgifter om djurhållningsplatserna och djurhållningen till djurhållar- och djurhållningsplatsregistret. De vanligaste bristerna i registreringen av nötkreatur, får, getter och svin var avsaknaden av uppgifter om djurhållningsplatsens maximala kapacitet samt brister och fel i djurhållningens verksamhetsformer. Till exempel kan ett byte av produktionsinriktning från mjölkboskapsgård till nötköttsproduktion lätt förbli ouppdaterat i registret.

Korrigeringen av brister som upptäckts vid övervakningen granskas i efterhand. Resultaten av de nya kontrollerna som NTM-centralerna och Ålands tillsynsmyndigheter utfört visar att övervakningens effekt på nöt-, får- och getgårdarna har försämrats något jämfört med året innan. Vid uppföljningsinspektionerna som utfördes 2022 konstaterades i sammanlagt 80 procent av fallen att de brister som observerats tidigare hade korrigerats helt. År 2023 var motsvarande andel 73 procent.

För försummelse av identifiering och registrering av djur påförde tillsynsmyndigheterna under året åtta påföljdsavgifter för övervakning, och de lämnade sex begäran om utredning till polisen.

Läs mer:

Mer information:

specialsakkunnig Anne Ojala; anne.ojala@ruokavirasto.fi