Transmissible gastroenteritis (TGE)

Det virus som orsakar Transmissible gastroenteritis hör till coronavirusen och det orsakar tunntarmsinflammation hos svin som smittar lätt. TGE smittar inte människan.

Symtom

Viruset orsakar tunntarmsinflammation hos svin. Kräkningar och diarré förekommer hos svin i alla åldrar. Kultingar som är yngre än två veckor har vattnig diarré som leder till att nästan alla kultingar dör inom 2–3 dygn. Hos vuxna svin förekommer aptitlöshet och diarré och suggornas mjölkproduktion kan upphöra. Vuxna djur återhämtar sig från sjukdomen på några dagar. Sjukdomen sprider sig mycket snabbt till alla djur i svinhuset.

Diagnos och provtagning

Diagnosen baserar sig på att viruset eller dess genom påvisas i organen från ett sjukt svin, särskilt i matsmältningskanalen eller avföringen. Antikroppar som bildats mot viruset kan påvisas i svinets serum. Provtagning avseende sjukdomen ska göras enligt Livsmedelsverkets anvisningar.

Smittvägar

Oftast kommer smittan till svinhuset med svin som bär på sjukdomen. Rikligt med virus utsöndras i sjuka svins avföring. Viruset klarar sig bra särskilt i kyliga förhållanden, så smittan kan också spridas med människor och transportmedel.

Bekämpning och profylax

TGE klassificeras enligt Finlands djursjukdomslagstiftningen som annan djursjukdom som ska bekämpas (325/2021). Om veterinären, djurets ägare eller någon annan person som genom arbete eller hobby är i kontakt med djur misstänker TGE-sjukdomen, ska hen anmäla detta till den officiella veterinären så snart som möjligt.

Den officiella veterinären gör en kontroll på djurhållningsplatsen, ger förhållningsregler och tar vid behov prover av djuren för att reda ut orsaken till sjukdomen. För att infektionen inte ska spridas till andra djurhållningsplatser, bestämmer länsveterinären om restriktioner för förflyttning av djuren och andra nödvändiga åtgärder. När sjukdomen konstateras utreds samtidigt varifrån den kan ha kommit till djurhållningsplatsen, och till vilka andra ställen den redan kan ha spridits. I sammanhanget kan prover tas även från djur på andra djurhållningsplatser. Om åtgärder som ska vidtas vid misstanke om TGE eller konstaterad infektion, såsom avlivning av smittade djur och rengöring och desinfektion av djurhållningsplatsen, föreskrivs i den nationella lagen om djursjukdomar (76/2021) och i jord- och skogsbruksministeriets förordning 326/2021 om bekämpning av vissa djursjukdomar som betecknas som andra djursjukdomar som ska bekämpas. Livsmedelsverket fattar utifrån bestämmelserna beslut om nödvändiga åtgärder.

För att bekämpa sjukdomen är det mycket viktigt att upprätthålla sjukdomsskyddet på svingårdarna och iaktta en karenstid efter besök på utländska lantgårdar, innan man går till sin egen djuranläggning. För att förhindra smittspridning, är det förbjudet att mata svin med alla slags matrester. Även vid import av djur eller livsmedel är det viktigt att följa införselvillkoren i lagstiftningen. Mer information om kraven som gäller import och export av djur finns på vår webbplats.

Övervakning

Förekomsten av TGE i Finland följs årligen genom regelbundna prov som tagits t. ex. på slakterier. Även alla sjukdomsmisstankar som tyder på TGE-sjukdomen undersöks för uteslutande av infektion.

Förekomst

TGE-sjukdomen förekommer över hela världen, till exempel i Nord- och Sydamerika och Asien, men den har helt utrotats från många länder. I Europa har den de senaste åren påträffats bara sporadiskt, till exempel i Frankrike och Tyskland, men bland annat i Ryssland förekommer sjukdomen riklig. I Finland har sjukdomen inte påträffats efter de två fall av TGE med utländskt ursprung som konstaterades 1980.

Sidan har senast uppdaterats 22.8.2022