Användning av mjölk och mjölkbaserade biprodukter vid utfodring av livsmedelsproduktionsdjur

Som foder för djur som används vid livsmedelsproduktion kan användas en mjölkbaserad kategori 3-biprodukt som härrör från en anläggning inom mjölksektorn, detaljhandeln eller en bearbetningsanläggning. Sådana produkter är till exempel obehandlad mjölk, vassla och vassleextrakt, vasslemjöl, tvättvatten som kommit i kontakt med mjölk och surmjölk och mjölk, surmjölk, fil, yoghurt, glass och ostar som returnerats från butiker. Ovan nämnda produkter kan överlåtas som foder som sådana eller efter bearbetning. Mjölkbaserade produkter ska lagras och transporteras på påkallat sätt och de får inte orsaka fara med tanke på djurens hälsa. Mul- och klövsjukan kan till exempel smitta via mjölk.

För tillverkning av mjölkbaserade foder (såsom mjölkdrycker för kalvar) får användas endast kategori 3-biprodukter av animaliskt ursprung som härrör från produktion av produkter avsedda som människoföda. Mjölkbaserade råvaror som används vid tillverkning av foder ska vara bearbetade med sådana metoder som avses i punkt 1 a i denna anvisning. Obehandlad mjölk och material som blivit kvar i centrifuger och separatorer får till exempel inte användas vid tillverkning av foder.

Mjölk som innehåller rester av antibiotika är en kategori 2-biprodukt och får inte ens som utspädd användas vid utfodring av livsmedelsproduktionsdjur.

Dessa anvisningar, antibiotikamjölken inbegripen, tillämpas inte på användningen av mjölk som foder eller på bortskaffande av mjölk i sådana fall, då de mjölkbaserade produkterna som uppkommer används för utfodring av gårdens egna djur eller bortskaffas på gården.

Hänvisningar till lagstiftningen:

  • (EY) 1069/2009, artiklarna 9 och 10
  • Lagen om animaliska biprodukter 517/2015, 11 §
  • (EU) 142/2011, bilaga X kapitel II avsnitt 4 del III

På denna sida anvisning/version 12814/6, tagen i bruk 22.5.2020.

Sidan har senast uppdaterats 16.7.2024