HACCP-systemet

Alla företag i foderbranschen skall inrätta ett HACCP-system och bedriva sin verksamhet i enlighet med de principer som anges i det.

HACCP-systemet baseras på sju principer och är ett internationellt erkänt sätt att garantera livsmedels- och fodersäkerhet.

Läs mer om HACCP-systemet och dess principer. Observera att texten riktar sig till livsmedelsföretag, men är fullt tillämplig även på foderföretag.

Med HACCP-förfarandet försöker man finna sådana punkter i verksamheten, som är riskfaktorer för fodersäkerheten. Kritiska styrpunkter är sådana arbets- och hanteringsstadier, i vilka en fara som hotar fodersäkerheten ska kunna hindras, elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå.

I enlighet med HACCP-principerna identifieras de faror som måste förebyggas, elimineras eller reduceras till en acceptabel nivå. Farorna ska bedömas med tanke på den egna verksamheten (såsom produktionen, lagringen, utsläppandet på marknaden). Vid bedömning av farorna ska företagaren beakta alla använda råvaror, såsom tillsatser och förblandningar inklusive processhjälpmedel och de ska bedömas separat och detaljerat vid bedömning av farorna. Farorna som identifierats ska också beskrivas exakt (vilken mikroorganism, vilken kemisk fara). För identifierade faror ska skapas kontrollmetoder.

Livsmedelsverkets anvisning till foderföretagarna om tillämpning av HACCP-systemet och om tillhörande dokument

 

Hänvisningar till lagstiftningen:

  • (EG) nr 183/2005, artikel 6 och 7
Sidan har senast uppdaterats 24.9.2024